Диагоналът Цветан Соколов започна подготовка с националния отбор на България.

...
Диагоналът Цветан Соколов започна подготовка с националния отбор на България.
Коментари Харесай

Соколов: Тази подготовка и лагер е един много голям плюс за нас

Диагоналът Цветан Соколов стартира подготовка с националния тим на България. Волейболистите, водени от Силвано Пранди и Николай Желязков, са в София, като лагерът стартира тази седмица със занимания във фитнеса и на стадиона на НСА. Цветан Соколов съобщи, че е доста благополучен от възобновяването на подготвителния развой, а ето още какво сподели пред формалната Facebook страница на БФВолейбол за подготовката:

- Преди известно време сподели, че си доста припрян да започнеш тренировки. Как се чувстваш след първите две занимания?
- Много добре, в действителност. Липсваше ми да съм в залата и да упражнявам. Каквото и да приказваме, тренировките, които върших в къщи нямат нищо общо с това, което вършим сега. Чувствам се доста добре в залата, даже и сега да не играем волейбол. Самата подготовка и самите тренировки са доста по-различни – доста по тежки и несъмнено и доста по-удовлетворяващи. Щастлив съм да се върна да работя.

- Дългата насилствена пауза оказа помощ ли ти по някакъв метод да се възстановиш душевен и физически след тежкия клубен сезон в Русия?
- Физически бих споделил, че нямам някакви проблеми. Имаше интервали, в които изпитвах някакви болежки, само че това е обикновено. Да кажем, че този сезон бе спокоен от позиция на травми. Нямах някакви фрапантни контузии в поради огромните пътувания, които имахме. Аз персонално чаках да бъде доста по-тежко физически, само че се веселя, че съм толкоз добре. Психически – да, имах потребност малко да не мисля за волейбол. Тази година душевен се натоварих доста. Имаше доста нервно напрежението от позиция на това, че със тима ми Зенит (Казан) не успяхме да осъществим на равнище някои сложени цели, даже и да спечелихме Купата на Русия. В някои други надпревари не успяхме да създадем това, което се очакваше от нас. Затова имах малко потребност се отделя, да не мисля за волейбол. Да кажем, че това уединяване ми подейства добре.

- За първи път националния тим няма да има мачове това лято. Как възприемаш тази обстановка?
- С оглед на международната обстановка и пандемията, мисля, че е обикновено това нещо. Не би трябвало да се рискува здравето нито на спортистите, нито на треньори и хората, които идват да ни поддържат. Затова считам, че е напълно рационално решение. Този лагер, който го вършим сега ще помогне доста, тъй като, както знаете, има квалификации за европейско състезание 2021 през януари. Този дълъг интервал на подготовка ще ни даде един плюс за всички. След това, като стартира клубният сезон, няма да имаме време да се приготвяме, тъй като клубовете са длъжни да ни освободят за националния тим 10 дни преди надпреварата. Тези дни не са задоволителни, надали освен би трябвало да ни съберат и да ни наредят в игрището. Затова дългият интервал на подготовка и тези тренировки в този момент са извънредно значими. Този лагер е огромен фактор да нас, да се опознаем, да се види върху какво би трябвало да се работи. Да кажем, че 70% от работата ни от подготовката за европейското 2021 би трябвало да я свършим в този момент.

- Твоят коментар за треньорския тандем Силвано Пранди – Николай Желязков?
- За мен този тандем ще бъде доста сполучлив, тъй като всички познават Силвано Пранди и Николай Желязков. Смятам, че двата ще работят доста добре. Те са потвърдени експерти и многократни първенци като треньори. Времето ще покаже по какъв начин ще работи този тандем, само че аз имам вяра е ще бъде сполучлив.

- В националния тим са поканени много млади момчета и дебютанти. Твоят коментар за тази смяна?
- В България има ужасно доста перспективни състезатели и доста качествени момчета. Това подмадяване е крачна напред. С огред на четиригодишният цикъл, който следва всяка страна го прави. Дава се опция на млади състезатели за развиване, те да добият повече опит и да оказват помощ с каквото могат. Защото всяка една генерация на поколенията си има своите представители, които израстват. Ето един образец в нашия състав – Алекс Грозданов, който игра прелестно и на двете минали квалификации. Друг такъм образец е Мартин Атанасов. Те ще израстват още и още и са бъдещето на националния ни отбор.

- По време на пандемията имаше срещи с млади волейболисти, за които ти си един от огромните герои. Как се усещаше в ролята на наставник?
- Първо имах онлайн среща със състезателите от ВА Стойчев-Казийски. След това срещнах волейболистите на Левски. За мен беше доста прелестно, до момента не го бях правил. Чувствах се доста прелестно сюрпризиран от вниманието на всички тези млади момчета. Въпросите, които задаваха, какво ги вълнуваше и какво е значимо за тяхното израстване. Досега не ми се беше случвало и отначалато се усещах малко обезпокоен по какъв начин да давам отговор на всички тези въпроси. Но действително това са момчета, които се га прохождат и имат огромно бъдеще в този спорт. Опитвах се да им давам някакви препоръки, такива, каквито аз преди време съм имал потребност да чуя и нещата, които аз не съм правил, а е трябвало да върша. За това се пробвах да им кажа, това, което е нужно да се прави от позиция на моя опит, в случай че желаят да израстват като спортисти. И най-много като персони, тъй като спортът възпитава.

- Ще продължиш ли и за в бъдеще с такива срещи?
- Ако ме поканят на драго сърце. Беше ужасно прелестно.

- Оставаш в Русия. Какви са упованията ти с тима на Динамо (Москва) за новия сезон?
- Лично моите упования са постоянно да играя на край и да го спечелвам. Очакванията на Динамо не са по-малки, целят се в купата. От доста от дълго време те не са ставали първенци и се надявам идващия сезон това да се случи. Да се трансформират нещата и да сме изненадата на сезона в Русия.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР