Диагнозата детска церебрална парализа е стряскаща за всеки родител, който

...
Диагнозата детска церебрална парализа е стряскаща за всеки родител, който
Коментари Харесай

Второкласникът Ивелин от Сливен е едно от децата с детска церебрална парализа, които очакват помощ от Българската Коледа

Диагнозата детска церебрална парализа е стряскаща за всеки родител, който за първи път в живота си чува от лекаря тези думи -  това е болест за цялостен живот, само че има вяра да се усилят двигателните качества на всяко наранено дете. Такава вяра имат и родителите на 8-годишния Ивелин от Сливен, който е едно от децата на благотворителната самодейност " Българската Коледа ". Кореспондентът на БНР в района Стоян Радев беседва с него и майка му Даниела .
Второкласникът Ивелин мечтае да получи за Коледа чудодейния извънземен часовник на обичания му анимационен герои Бен Тен Омнитрикс -  чудодейната джаджа, която трансформира индивида в създание с разнообразни облици и крайници  - крайници, които могат да вървят, бягат и скачат. Но той няма тази опция - Ивелин се ражда с детска церебрална парализа.  Майка му Даниела споделя в резюме историята към страшната диагноза:

Правихме интервенции, по-миналата година шест интервенции, тъй като имаше съкращаване на сухожилията. Приели сме казуса и животът ни до някаква степен е естествен, мога да кажа. Втори клас сме вече  - в постоянна форма на образование, оправяме се и с учението, общо взето сме едно щастливо семейство.

По всичко си проличава, че фамилията е щастливо макар компликациите към заболяването и до момента в който оказва помощ с домашните на Ивелин, Даниела споделя по какъв начин оказва помощ и " Българската Коледа " на усмихнатия второкласник:

 За повторно ни отпуснаха средства от " Българската Коледа " тази година.  Помага ни да можем да организираме повече процедури.

Борим се за автономия и до някаква степен към този момент сме я постигнали - в смисъл, че може самичък да се обслужва, върви с проходилка, в учебно заведение те са оборудвани с рампи, няма никакъв проблем.... 

Каква обаче е прогнозата на лекарите за усъвършенстване на Ивелин:  Точна прогноза никой не може да даде. Шансовете са да проходи самичък, само че никой с акуратност не може да каже ще стане ли сигурно и по кое време ще стане. Целия репортаж може да чуете от звуковия файл. 

Ивелин сигурно за празниците ще получи мечтаната играчка - Омнитрикс, който прави от индивида извънземно с доста крайници и ръце, само че ще бъде хубаво още веднъж всеки, който има опция, да подари и тази Коледа, тъй като, в случай че не по Коледа, то след нея тази благородна самодейност прави чудеса.

Репортажа чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР