Диагнозата алергия е за цял живот, това е определена реактивност

...
Диагнозата алергия е за цял живот, това е определена реактивност
Коментари Харесай

Експерт: Алергията е за цял живот

Диагнозата алергия е за цялостен живот, това е избрана реактивност на организма. Това сподели доктор Мария Иванова от МБАЛ – София към ВМА в изявление за Агенция „ Фокус “ за пролетните алергии и по какъв начин да се оправим с тях.
„ Пролетта е знак на новия живот и възраждането, тази година май месец и топлото време породиха изключително доста позитивни страсти за всички нас. Това обаче не важи за алергичните пациенти . За тях пролетта стартира не с възторг от хубавото време, а със сърбеж в очи, небце и уши, задръстване и постоянно изобилна секреция от носа, пристъпно и настойчиво кихане, раздразнение и сърбеж по небцето – до смяна във усета, обща изнемощялост, главоболие, напрежение в синусите. След дългото стоене вкъщи, апелът да излезем измежду природата звучи доста привлекателно, само че не и за пациентите с алергични болести. През зимата даденият пациент не е по-малко алергичен, просто алергените са други “, сподели тя.
„ За първи път тематиката за свръхчувствителността към полени е повдигната в медицинските среди през 19 век, още тогава заради приликата с инфекциозните болести болестта е наречено сенна тресчица. От тогава алергичните болести непрекъснато се усилват, смята се, че скоро всеки трети човек ще е развил алергично заболяване, а в огромният град процентът е още по-голям. Парадоксален факт е големият % на градски поданици, страдащи от сенна хрема “, изясни доктор Иванова.
Сезонния алергичен ринит се провокира от тичинковия прашец (полен) на ветроопрашваните растения, изясни още доктор Мария Иванова.
„ Сезонния алергичен ринит се провокира от тичинковия прашец (полен) на ветроопрашваните растения, като при проявяващия се март-април ринит, основните причинители са дърветата (бреза, явен, кестен). През месеците май-юли на дневен ред идват тревите, а август – септември настоящи са плевелите. Когато приказваме за сенсибилизация към полени, би трябвало да знаем, че това положение рядко визира единствено лигавицата на носа, постоянно са въвлечени както дихателната система, по този начин и конюнктивите. Добрата вест е, че рядко един пациент е алергичен към всички полени, по този начин според от времето на поява на симптоматиката можем да се ориентираме за главният провинен за недоволствата “, изясни тя.
Д-р Иванова акцентира, че когато приказваме за алергени би трябвало да знаем, че на практика всяко едно нещо може да се трансформира във алерген, при контакт с алергичният човек.
„ Алергичните заболявания са демонстрация на свръхчувствителна имунна система и защото болестта визира повече от един орган, в множеството случаи алергичният ринит върви дружно с алергичен конюнктивит, бронхиална астма, риносинуит, а при децата постоянно с инфектиране на междинното ухо. При тези пациенти постоянно се срещат атопичния дерматит, уртикарията, хранителната и медикаментозната алергии . Сенната хрема е сезонно заболяване, съществува обаче и целогодишен алергичен ринит – провокиран най-често от алергените на домашния микрокърлеж, плесени, алергените на домашните любимци. Често при пациенти с полиноза се развива и орален алергичен синдром – демонстрация на свръхчувствителност към избрани храни, които имат общи алергени с полените. Това в допълнение лимитира такива пациенти, като трансформира методът им на хранене “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР