Диагноза ЗАТЛЪСТЯВАНЕ! Наднорменото тегло е доказан рисков фактор за много

...
Диагноза ЗАТЛЪСТЯВАНЕ! Наднорменото тегло е доказан рисков фактор за много
Коментари Харесай

Диагноза ЗАТЛЪСТЯВАНЕ! Новата епидемия на 21-век

Диагноза ЗАТЛЪСТЯВАНЕ! Наднорменото тегло е потвърден рисков фактор за доста заболявания на актуалния човек. Затлъстяването е директно обвързвано с атеросклерозата, артериалната хипертония, исхемичната болест на сърцето, мозъченият инсулт,. които са една от главните аргументи за гибел в света. Затлъстяването постоянно се съпътства с инсулинова устойчивост и захарен диабет вид 2. злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни болести и редица други Болшинството от тези заболявания са обществено значими и инвалидизиращи, водещи до понижена дълготрайност и качество на живота.

Световната Здравна Oрганизация признава затлъстяването като един от  най-сериозните здравословни проблеми при хората през 21 век!

У нас двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване. Това подрежда страната ни на едно от челните места както в статистиките на Европа, по този начин и по света.

Не по- малко притеснителни са данните и при децата. Те демонстрират, че в България 32% от децата сред 5 и 19 години са с наднормено тегло. Близо 13 на 100 са със затлъстяване. Мрачните прогнози са, че децата с този проблем, ще се усилят с 60% до 2030 година.

Всички тези стряскащи статистики накараха доста страни по света да подхващат редица ограничения в битката със затлъстяването. Създадени са профилирани клиники и стратегии, чиято съществена активност е лекуването на наднорменото тегло.

У нас обаче нещата не стоят по този метод!

Медицински комлекс „ Доверие “ е една от дребното лечебни заведения в Бълагрия, в която от няколко години пациентите с диагноза затлъстяване, могат да преминат през стратегия за предварителна защита на здравето и справяне с казуса с наднормените килограми.

За да разберем какво съставлява затлъстяването, до какво води то и по какъв начин се лекува екипът на SafeNews се срещна с доцент доктор Димитър Гугутков, изпълнителен шеф на медицински комплекс „ Доверие “, който ще ни опише повече за заболяването на 21-век, както и какви са верните способи за справяне с нея.

„ Държавате не е абдикирала от казуса със затлъстяването. Има стратегии още от учебните заведения за битка със затлъстяването. В университетите също има такива стратегии. Проблема е, че ние имаме доста положителни стратегии, само че нямаме надзор по какъв начин се ползват те и за това резултатите са такива. “ сподели доцент Гугутков, когато повдигнахме въпроса за какво в редица страни по света битката със затлъстяването е превърнато в държавна политика, а у нас този проблем е оставен на назад във времето.

Доц. Гугутков показа също, че би трябвало да се научим да се грижим за своето здраве, а не да се сещаме за него когато към този момент сме заболели. Това е една от главните аргументи в МК „ Доверие “ да подхващат стъпки за основаване на стратегия за предварителна защита на здравето. Освен за справяне с казуса със затлъстяването.програмата има за цел да научи хората по какъв начин да се грижат за здравето си.

„ Първата стъпка за сполучливи резултати е човек да осъзнае, че е пристигнало време да се вземе в ръце. Тя е и най- значима! Който и да е човек в случай че си мисли, че отива на доктор, заплаща си прегледа,. заплаща си медикаментите и продължава да живее по същия метод,. по който е живял до в този момент е в жестока илюзия, че ще има резултати. Ние не може да си купиме здравето! Може да си купим всичко друго, само че не и здравето! сподели доцент Гугутков.

Специалиста показа, че има доста лекарства и способи да се повлияе на метаболизма, на метода на хранене,. на метода на живот на човек. Всяка стратегия е самостоятелна и тя е съобразена с пациента и неговите потребности. В една стратегия може да се включат разнообразни по наличие и механизъм на деяние както лекарства, по този начин и витамини,. микроелементи, аминокиселини и композиция от тях. Изключително значимо е и ежеседмичното следене на процеса,. както и консултацията с психолог.

Още вести, както и изявленията с водещи експерти може да четете в категорията „ Здраве “ 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР