Диагностиката на ХИВ в България закъснява средно с 4 години

...
Диагностиката на ХИВ в България закъснява средно с 4 години
Коментари Харесай

Имунолог: Диагностиката на ХИВ в България закъснява средно с четири години заради стигмата

Диагностиката на ХИВ в България закъснява приблизително с 4 години поради стигмата, сподели пред публицисти проф. Мария Николова, клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ стигматизиране на пациентите има даже от страна на здравното съсловие.

Проф. Николова уточни, че едвам 1 на всеки 10 българи знае своя ХИВ-статус. Все още забележителен дял от пациентите се откриват прекомерно късно и са в напреднал етап на имунен недостиг, добави още лекарят и уточни, че такива са индикаторите и за останалите европейски страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

В България равнището на разпространяване на ифекцията спрямо останалите европейски страни продължава да е два пъти по-ниско, като през последните 10 години новите случаи са 3.4 на 100 хиляди души. През предходната година новооткритите случаи на ХИВ са били 311, а от началото на тази година са нови 120, уточни проф. Николова.

Най-много са случаите на ХИВ в София и Пловдив. Общият брой на записаните българи с ХИВ е 3150, само че действително се наблюдават половината. Сред непроследяваните с изключение на умряли, има отпътували за чужбина или неявяващи се за лекуване. Годишно по разнообразни стратегии и мотиви са изследват близо 300 хиляди души, като от началото на тази година са изследвани 115 хиляди души.

Нараства делът на пациентите - 65 на 100, които стартират навременна антиретровирусна терапия. Застаряването на популацията с ХИВ, обаче, е предизвикателство поради нужни нови подходи от здравни грижи, добави още проф. Николова. По данни за 2017 година близо 37 млн. души в света живеят с ХИВ, от които 1.8 млн. деца. Всяка година броят на инфектираните с ХИВ се усилва с 2 млн. души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР