Диабетната ретинопатия е специфично усложнение на очите в резултат на

...
Диабетната ретинопатия е специфично усложнение на очите в резултат на
Коментари Харесай

Диабетна ретинопатия – увреждането на очите в резултат на диабет


Диабетната ретинопатия е характерно затруднение на очите вследствие на захарния диабет. То може да се развие и при двата вида диабет – вид 1 и вид 2 и е най-честата причина за нововъзникващи случаи на слепота и сериозна загуба на зрение.

Всеки диабетик е належащо да знае, че би трябвало от време на време да следи положението на очите си. Защо обаче очите биха могли да се обиден от това хронично и подло заболяване? Колко постоянно би трябвало да се организира очен обзор при диабетици и кои са рисковите фактори?

На тези и други значими въпроси ще се спрем в актуалната публикация.

Основните рискови фактори за развиването и прогресирането на диабетната ретинопатия са отминалостта на захарния диабет, неприятният надзор на кръвните захари, на артериалната хипертония, на дислипидемията, съществуването на съпътстващо диабетно усложение на бъбреците, анемия, тютюнопушене и бременност.

Основните аргументи за развиването на диабетната ретинопатия е високата кръвна захар. Персистирането на хронично високи стойности на кръвната захар води след себе си до редица биохимични процеси в организма и обособените органи. В съответния ефекторен орган – очите, води до промени в кръвоносните съдове на ретината – стената им става по-слаба, с което се разрешава раздуването на капилярите, образуването на микроаневризми, следващо скъсване на тези микроаневризми и формиране на кръвоизливи в ретината.

По различен патогенетичен механизъм би могло да настъпи задръстване на някои от капилярите на ретината, което да докара до хипоксия. Компенсаторен механизъм на това е появяването на нови (нео-) съдове, които са чупливи и мощно пропускливи, заради което елементарно се раздират и предизвикват кръвоизливи в стъкловидното тяло или преретиналното пространство.

В хода на образуването на „ нео-съдовете” се подтиква образуването на фиброзна тъкан, която може да бъде причина за отлепване на ретината и едем на макулата. Последният е водеща причина за загуба на зрение при диабет.

Клинична картина

В ранните стадии на развиването на диабетната ретинопатия всекидневно пациентите са без симптоматика и нямат смяна в зрението. При придвижване на процесите оповестяват за поява на мушички, светкавици, замъгляване на погледа и последователно понижаване на зрението.

Очният обзор за определяне на диабетната ретинопатия би трябвало да включва:
установяване на зрителната заостреност офталмоскопия и оглеждане на леща и стъкловидно тяло обзор на ретината, като за задачата на пациента би трябвало да се разширят зениците и да се извърши офталмоскопия или фотография на ретината флуоресцеинова ангиография – контрастно проучване на ретината, при което чрез обикаляне на багрилото флуоресцеин се оглеждат съдовете на ретината и се дава по-точна визия за измененията в нея

Диагностицирането и наблюдението на очните промени е част от годишния обзор на диабетика. Честотата на прегледите зависи обаче от вида на диабета и степента на засягане на очите. При хората със захарен диабет вид 1 примитивен очен обзор за съществуване на диабетна ретинопатия би трябвало да се направи при 5-годишна отминалост на болестта и по-късно годишно.

Свързани публикации.. Гликиран хемоглобин – златен стандарт за надзор на диабета 0 Самоконтрол при захарен диабет – пациентът в ролята на терапевт 0 Захарният диабет поврежда бъбреците 0

При хората със захарен диабет вид 2 примитивен очен обзор за ретинопатия е належащо да се направи още при диагностициране на болестта и по-късно годишно .

По-чест обзор от офталмолог (на 3-6 месеца) е належащ при лица с нововъзниканала или прогресираща начална или умерена непролиферативна ретинопатия.

Жените със захарен диабет, планиращи бременност би трябвало преди зачеване да бъдат прегледани от офталмолог и би трябвало да бъдат известени за риска от поява и градация на диабетната ретинопатия.

При открита към този момент бременност се предлага офталмологична консултация още през първия триместър и по-късно от време на време през цялата бременност до първата година след раждането. Тези рекомендации обаче не важат за дамите, развили така наречен гестационен диабет.

Необходими са регулярни прегледи на всеки диабетик съобразени с динамичността на очните промени. Важно е да не се пропусне подобаващия миг за осъществяване на ефикасна лазер фотокоагулация за предварителна защита на загубата на зрение.
(4100)
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР