Диабетиците може скоро да използват очите си, за да следят

...
Диабетиците може скоро да използват очите си, за да следят
Коментари Харесай

Контактни лещи може да следят нивото на кръвната захар

Диабетиците може скоро да употребяват очите си, с цел да наблюдават равнището на кръвната си захар. Международен проучвателен екип откри, че отдалечено ръководени контактни лещи могат ефикасно да наблюдават равнището на глюкозата в кръвта, до момента в който управляват доставката на медикаменти против диабетна ретинопатия - очно заболяване, обвързвано с диабет, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, представена от Българска телеграфна агенция.

Били осъществени опити със зайци.

" Умните контактни лещи дават очаквания да намерят приложение в опазването на здравето, тъй като могат да се употребяват като интерфейс сред човешкото тяло и електронно устройство - съобщи един от създателите на проучването Сей Куан Хан, който е гостуващ учител по инженерна химия в Станфордския университет. - След бъдещото им рационализиране и тестването им умните контактни лещи ще могат да заместят инвазивните кръвни проби за диабетици и да се употребяват за лекуване на диабетна ретинопатия и други очни заболявания. "

Учените твърдят, че повърхността на роговицата на окото, където се слагат контактните лещи, дава неповторим прозорец за следене на физиологични промени в организма. Разработените нови лещи са 10 пъти по-дебели от обичайните и включват работещ в действително време електрохимичен биосензор, система за доставка на медикаменти, безжична система за трансфер на сила и отдалечено ръководена радиочестотна информационна система.

Специалистите сложили лещите в очите на наранени от диабет зайци и 15 минути по-късно им инжектирали две единици инсулин, с цел да понижат равнището на кръвната им захар. След това наблюдавали измененията и повторили тестването, откакто лещите били оставени на склад за 63 дни, с цел да се потвърди, че са солидни след време. Лещите били употребявани също за отдалечена доставка на потребления за лекуване на диабет генистеин в очите на зайците. Един час по-късно била изследвана концентрацията му в роговиците на очите им. Било установено, че лещите доставят лекарството толкоз ефикасно, колкото инжекцията в окото.

Учените се надяват да стартират да тестват върху хора по-тънка версия на умните контактни лещи не по-късно от идната година.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Сайънс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР