Диабетът подчинява живота на цялото семейство на своите правила. Особено,

...
Диабетът подчинява живота на цялото семейство на своите правила. Особено,
Коментари Харесай

Хипо и хипергликемията - двете лица на недобрия контрол

Диабетът подчинява живота на цялото семейство на своите правила. Особено, в случай че пациентът е дете. На 180 градуса се трансформира маниерът на подготвяне на храната, режимът на хранене, методът на живот, времето за работа и развлечения на всеки член от такова семейство са подчинени на разпоредбите, подбудени от диабета. Решението не е зад първи ъгъл, а в столетните борби с диабета медицината и фармацията към този момент имат сериозен прогрес. Благодарение на най-новите инсулинови препарати

пациентът към този момент не е пленник

на болестта. Те му дават опция да реши каква доза инсулин да си постави според от количеството и типа на употребяваната храна или физическата интензивност. " Умни " устройства като инсулиновите помпи и датчиците също са оръжия, които пречупват властта на диабета. Надзорният съвет на НЗОК реши да реимбурсира 1500 датчика. От тях ще могат да се възползват към 40 пациенти за 12 месеца. Сензорите регистрират равнището на кръвна захар всяка минута, а това уточни дозата на нужния за тялото инсулин, което води до по-добър надзор на диабета. Сензорът прави близо 300 измервания на денонощие, до момента в който с глюкомер те са 4 пъти. Въпреки големия прогрес в лекуването и контрола на диабета,

индивидът остава главният фактор.

Повече от 1/3 от роднините на хора с диабет настояват, че постоянно беседват за хипогликемиите, сочат данни от интернационалното изследване " Таlk-Hypo ", извършено измежду 4300 членове на фамилии, в които има диабетик. Но всеки четвърти не знае с какъв вид диабет е неговият непосредствен, разяснява ендокринологът проф. Михаил Боянов от Александровската болница, който показа резултатите от проучването. Над 74% от интервюираните настояват, че се лишават от времето си за занимание, другари и прочие, с цел да оказват помощ на своя непосредствен с диабет. Проблем е, че мнозина пациенти не споделят. Притеснението от настъпването на хипогликемии в фамилиите с диабетик е проблем за 64% от членовете им.

Около 30% от децата с диабет у нас нямат добър надзор върху болестта, съобщи доцент доктор Радка Савова, шеф на Клиниката по ендокринология, диабет и генетични болести в СБАЛДБ по време на полемиката " На фокус - положителният надзор при диабета ". Тя е безапелационна, че диабетът се ръководи от самия диабетик, откакто е сложена диагнозата, лекарите са дали насочващи наставления за инсулинова доза, за хранителен и физически режим, а пациентът е подготвен.

Трайно високата кръвна захар води до затруднения, като едно от най-сериозните е атеросклерозата, предизвестява ръководителят на Българското национално съдружие по детска ендокринология проф. Мая Константинова.

Освен всекидневното премерване на кръвната захар, от огромно значение е и проучването за гликиран хемоглобин (Hemoglobin A1C или по-известен като HbA1c). То се организира на към 3 месеца (за толкоз време се обновяват еритроцитите) и демонстрира гликемичния статус на пациента ретроспективно. Така се цели кръвната захар да е във допустимо най-близки граници до равнищата на хората без диабет.

Диабетът е хронично, прогресиращо заболяване, което въздейства върху доста органи и системи в организма. Често медици споделят, че от диабет не се умира, а от затрудненията му. Високата кръвна захар поврежда дребни и огромни кръвоносни съдове, което води до ретинопатия, невропатия, ампутации на долни крака, бъбречна непълнота, инфаркт, инсулт. При диабет кръвната захар е нараснала - над 7.0 ммол/л на гладно при норма до 6.1 ммол/л. При

добър надзор

кръвната захар на гладно би трябвало да е под 7.2 ммол/л, а 1-2 часа след началото на хранене - под 10 ммол/л. Прицелните равнища на холестерола при хора с диабет са под 4.8 ммол/л, а на кръвното налягане - под 130/80 mmHg. Хората с диабет би трябвало да се стремят към показател на телесна маса по-малък или еднакъв на 25.0 кг/м2.

Хипогликемията е положение, при което кръвната захар ненадейно спада под 3,5 ммол/л. Това положение е рисково за мозъка.

Хипергликемията е положение на висока кръвна захар - над 8 ммол/л. Те са най-краткият път към затрудненията на диабета.

Препоръки за инжектиране на инсулина

1. Дозата за инжектиране би трябвало да е съгласно предписанието на лекаря.

2. Времето за слагане на инсулина по отношение на храненето да се избере съгласно самостоятелните потребности на индивида и типа на бързия инсулин.

3. Да се употребява нова игла при всяко инжектиране. Това понижава риска от задръстване на иглите, замърсяване, зараза и неопределено дозиране.

4. Ако се употребява инсулинова суспензия, би трябвало да се размесва преди инжектиране, до момента в който течността стане отмерено бяла и мътна.

5. Да се ревизира проходимостта на иглата, като изберете 2 единици и натиснете дозовия бутон, до момента в който от върха на иглата пръсне инсулин. Иначе има заплаха да се инжектира прекомерно малко или никакъв инсулин, което може да повлияе равнището на кръвна захар.

6. Всяко слагане на инсулин да се прави на два пръста (около 1 см) от предходното инжекционно място с цел да не изтънее или се удебели кожата, което може да промени усвояването на инсулина.

7. След инжектиране на инсулина и преди да се извади иглата от кожата, би трябвало да се изчака и преброи постепенно до 10, като през това време бутонът да се държи натиснат до дъно, с цел да се инжектира цялата доза инсулин.

Съхранение на инсулина

1. Инсулинът не би трябвало да замръзва - не съхранявайте препарата във фризер или камера на ледник.

2. Преди отваряне инсулинът би трябвало да се съхранява в ледник при 2-8 градуса.

3. По време на приложимост или когато се носи като авариен, инсулинът може да се съхранява на стайна температура.

4. Не ползвайте инсулин, изложен на директна слънчева светлина.

5. Не ползвайте инсулин, попаднал в пералнята с прането.

6. Набавяйте инсулин от аптеки, а не по нерегламентирани пътища или от други пациенти.

Феноменът подправена кръвна захар



Понякога е допустимо измерените стойности на кръвната захар да са подправено високи или ниски поради проблеми със замерването й. Това може да стане когато глюкомерът е развален или срокът на валидност на тест лентите е изминал, или в случай че ръцете на пациента са мръсни, или има механически проблем със датчиците за хипогликемии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР