Диабетът е заболяване, засягащо способността на тялото ни да произвежда

...
Диабетът е заболяване, засягащо способността на тялото ни да произвежда
Коментари Харесай

Не ги пренебрегвайте: 9 ранни симптома на диабет

Диабетът е заболяване, засягащо способността на тялото ни да създава или реагира на инсулин, което води до висока кръвна захар. Първите признаци постоянно са съвсем незабележими и огромна част от хората не им обръщат внимание. 
Ако не се лекува, диабетът може освен доста да утежни качеството на живот, само че и да понижи продължителността му, заради което е извънредно значимо заболяването да се диагностицира в точния момент.
Ето кои са най-често срещаните ранни признаци на диабет, които не би трябвало да пренебрегвате.
1. Повишена жадност и постоянно уриниране
Повишената жадност (полидипсия) и честото уриниране (полиурия) са най-честите признаци на диабета. В случая бъбреците не могат да всмукват цялата непотребна захар. Това е повода за честото уриниране, което ви кара да се чувствате обезводнени. 
2. Повишен апетит
Прекомерният апетит (полифагия), дружно с нарасналата жадност и уриниране, упоменати нагоре, съставляват 3-те съществени признака на. Ако тялото ви не създава задоволително (или никакъв) инсулин или в случай че не реагира на него по естествения метод, то не може да трансформира храната в глюкоза, която клетките употребяват за сила. И това става повода за нараснал апетит, който не изчезва след хранене. Всъщност непрекъснатата консумация на храна само прави кръвната захар още по-висока.
3. Постоянна отмалялост
Друг постоянно срещан симптом на диабет е непрекъснатата отмалялост. Тя е съпроводена и с нараснала унесеност. Причината за това е, че във вашите кафези нямат задоволително глюкоза, която те да употребяват за сила. Дехидратацията, породена от постоянно уриниране, също способства за възприятието на безсилие.
Умората може да бъде признак на доста други положения, някои даже немедицински (диета с тежки въглехидрати, прекалено много кофеин, стареене). Но когато се комбинира с други признаци от този лист, това евентуално е симптом на диабет.
4. Замъглено зрение
Замъгленото зрение може да е ранен симптом на диабет. Причината за него е нарушеният воден баланс в тялото, вследствие на което лещата на окото набъбва и трансформира формата си. 
Тези промени нормално са обратими и зрението ви би трябвало да се възстановява при стабилизиране равнищата на кръвната захар. Но в случай че диабетът не се лекува, тези промени могат да прогресират и да доведат до слепота.
5. Необяснима загуба на тегло
Необяснима загуба на тегло значи да отслабнете доста без помощта на диети или извършения. Тъй като тялото ви не може да употребява глюкозата като източник на сила, то стартира да изгаря мазнини и мускулна маса, които употребява за сила. Това води до намаляване на тежестта ви.
Дехидратацията също способства за неочакваната загуба на тегло, защото тялото ви употребява всички налични течности за производството на урина.
Неочаквана загуба на тегло е постоянно срещан ранен симптом на диабет вид 1, само че може да засегне и хора, страдащи от диабет вид 2.
6. Сърбеж по кожата
Излишната захар се отделя в урината ви, тя поема течности от другите ви тъкани, в това число и от кожата (най-големия орган). Друга причина за сърбеж по кожата са гъбичните инфекции, които са постоянно срещани при хора с диабет.
7. Бавно укрепване на раните по кожата
Бавното зарастване на рани по кожата постоянно се оказва признак на диабет. Високата кръвна захар освен усилва възпалението при порязвания и рани, само че също по този начин води до неприятно кръвообращение, което затруднява кръвта да доближи до повредените сектори. Това се отнася най-много за краката. 
За пациентите с диабет не е извънредно да развият рани в тази част на тялото, които могат да доведат до по-сериозни проблеми.
 Доспива ви се след хранене? Изследвайте се за тази болест! Доспива ви се след хранене? Изследвайте се за тази болест!
Ако ви се приспива след хранене, имате предпочитание да се отпуснете и се трупнали ненужно тегло в региона на талията, това са единствено някои от...
8. Тъмни петна по кожата
Тъмните петна по кожата, които са с кадифена текстура, нормално се появяват на врата, подмишниците, слабините, вътре в лактите, зад коленете и на кокалчетата на пръстите. Въпреки че това положение може да засегне изцяло здрави хора, то е постоянно срещан симптом на преддиабет.
9. Изтръпване на ръцете или краката
Изтръпването или болежка в ръцете и краката е различен постоянно срещан симптом на диабет. Високата кръвна захар води до неприятна циркулация на кръвта, а това от своя страна води до увреждане на нервите. Ръцете и краката, като най-отдалечените от сърцето елементи на тялото, страдат най-вече.
Диабетът е хронично заболяване, което може да докара до доста съществени затруднения, в случай че не се лекува. Колкото по-рано бъде диагностицирано, толкоз по-лесно ще е да го контролирате. 

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР