Диабетът е сериозно заболяване на организма, изискващо точна диагноза, правилно

...
Диабетът е сериозно заболяване на организма, изискващо точна диагноза, правилно
Коментари Харесай

Билките, които се използват при диабет

Диабетът е съществено заболяване на организма, изискващо точна диагноза, вярно лекуване и непрестанен лекарски надзор. В този смисъл би трябвало да се подчертае, че самолечението с билки, тяхното дълготрайно потребление може да забави установяването на съществено диабетно заболяване. За поправяне на нарушаванията в обмяната на въглехидратите, най-характерният белег на болестта (високо равнище на захар в кръвта, поява на захар в урината и др.), актуалната терапия разполага със характерни, високоактивни медикаменти —инсулин и синтетични протпводиабетни средства за приемане през устата.
Прочетете още
Преди откриването на  инсулина  хората по емпиричен път са стигнали до установяването на удобното деяние на някои растения върху протичането и тежестта на болестта. Днес надали може да се счита, че някакво средство от растителен генезис би могло да замести инсулина при лекуването на диабета, изключително на тежкия диабет, диабета у младежи, у деца и юноши. Заедно с това би трябвало да се има поради, че някои растения с потвърдена дарба да снижават равнището на кръвната захар могат да бъдат потребни при леки форми на диабет дружно със съблюдаване на подобаваща диета.  

Растителните cрeдства могат да бъдат употребявани и като  в допълнение лекуване  заедно с инсулин или с орални противодиабетни средства. Те вършат допустимо да бъде понижена дозата или честотата на използване на тези средства. Лечебните растения с хипогликемично (снижаващо равнището на кръвната захар) деяние принадлежат към разнообразни фамилии, имат дейни съставки с друг химичен градеж и работят по разнообразни механизми.

Някои от тези растения съдържат като дейна съставна част фитостеролови гликозиди (някои типове Ficus, африканската краставица и др.). Подобни гликозиди са открити в листата на черната и бялата черница.  

Други растения имат като дейна съставна част флавоноиди (например листата на маслината, плодната обвивка на фасула, листата на боровинките.). Известно е хипогликемичното деяние на растения, съдържащи органични серни съединения: кромид лук, чесън, главесто зеле.

Алкалоиди с хипогликемично деяние се намират в гръцкия сминдух, в редица африкански и индийски растения.

Докато хипогликемичното и противодиабетно деяние на редица растения, употребявани в националната медицина, е научно доказано, за други липсват сигурни научни доказателства. 

Научно потвърдено е хипогликемичното деяние на следните растения: жаблек, боб, маслиново дърво, черна боровинка, орех, лук, чесън, зеле, дъбилен шмак, гopyxa, черна черница, бяла черница и на доста други невиреещи у нас растения.

 

Източник: puls.bg

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР