Диабетът е хронично заболяване, което се характеризира с високо ниво

...
Диабетът е хронично заболяване, което се характеризира с високо ниво
Коментари Харесай

Забравете за тези храни, ако имате диабет

Диабетът е хронично заболяване, което се характеризира с високо равнище на глюкоза (захар) в кръвта. Храненето играе значима роля за управление на равнищата на глюкоза в кръвта при диабетиците. В тази публикация ще ви представим някои от храните, които би трябвало да избягвате, в случай че имате диабет.

Сладки храни - храни, богати на захар като сладкиши, печива, бисквити, сладолед, бонбони и други сладки храни и питиета, могат да покачат равнищата на глюкоза в кръвта. Затова е значимо да избягвате тези храни или да ги консумирате в доста лимитирани количества.

Преработени храни - месо, сирене, зеленчуци и други храни, които са обработени и съдържат добавки като сол, захар или мазнини, могат да бъдат нездравословни за диабетиците. Вместо това, пробвайте да избягвате тези храни и да се фокусирате върху свежи, непреработени храни.

Мазнини - храните, богати на мазнини като месо, сирене, масло и майонеза, могат да покачат равнищата на глюкоза в кръвта. Затова е значимо да се опитате да избягвате тези храни и да изберете по-здравословни други възможности като риба, зеленчуци и плодове.

Бяло брашно и бял самун - тези храни са обработени и са лишени от фибри и други хранителни субстанции, които са значими за здравето на диабетиците. Вместо това, пробвайте се да избягвате тези храни и да изберете пълозърнест самун, пълнозърнести тестени произведения.

Банани - бананите са богати на въглехидрати и захар, което може да увеличи равнищата на глюкоза в кръвта. Ако въпреки всичко желаете да ядете банани, пробвайте да консумирате по-малки порции и да ги комбинирате с други храни, които съдържат малко въглехидрати.

Грозде - гроздето е друга храна, която може да увеличи равнищата на глюкоза в кръвта. Ако въпреки всичко желаете да ядете грозде, пробвайте да изберете сортове с по-малко захар или да консумирате по-малки порции.

Картофи - картофите също са богати на въглехидрати, което може да увеличи равнищата на глюкоза в кръвта. Ако въпреки всичко желаете да ядете картофи, пробвайте да ги консумирате в дребни количества и да ги комбинирате с други зеленчуци.

Алкохол - алкохолните питиета могат да покачат равнищата на глюкоза в кръвта, изключително в случай че се употребяват на празен корем. Затова е значимо да се опитате да избягвате алкохола или да го консумирате в доста лимитирани количества.

Запомнете, че здравословното хранене е основно за управление на диабета. Винаги е значимо да се консултирате с лекаря си или диетолога, с цел да получите самостоятелни рекомендации по отношение на хранителния ви режим.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР