ДФ Земеделие“ преведе над 3,3 млн. лв. (3 387 522

...
ДФ Земеделие“ преведе над 3,3 млн. лв. (3 387 522
Коментари Харесай

Изплатиха месец по-рано субсидии на розопроизводителите

ДФ „ Земеделие “ преведе над 3,3 млн. лева (3 387 522 лева.) по схемата “Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по Националната стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния интервал “, прилагана през 2020 година За първи път финансова поддръжка за растителнозащитни действия получават производителите на маслодайна роза, оповестиха от Фонда.
Субсидиите са преведени на общо 3263 стопани, които отглеждат още трайни овощни култури, ягоди и малини. Плащането беше направено 30 дни по-рано от планувания в напътствията период – 30 юни.
Финансовата помощ е до 270 лева./ха с Данък добавена стойност. Тя покрива направените разноски за зимните пръскания, които се ползват в интервала след прекосяване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата се изплащат единствено за препарати, закупени от лицензиран представител или компания. Другото условие е те да са включени в обществения указател на БАБХ за позволените за приложимост артикули за растителна отбрана.
Припомняме, че по отношение на изключителното състояние, обвързвано с разпространяване на пандемията от COVID-19, срокът за отчитане и показване на документи за продуктите за растителна отбрана беше продължен до 15 май.
По предложение на сектора предходната година Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира държавната помощ. В тази връзка беше повишен и бюджетът по схемата с 8 млн. лева (от 22 млн. лева на 30 млн. лева.) за интервала на използване на схемата - до края на 2022 година Решението беше оповестено в формалната страница на Европейска комисия на 8.11.2019 година
За тази година с решение на Европейски Съюз на ДФЗ по схемата е разпределен финансов запас в размер на 6 млн. лева Неусвоените средства ще бъде разпределен през есента. Схемата има за цел да ограничи оптимално загубите на земеделските стопани от разпространяването на вредители по трайните насаждения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР