ДФ "Земеделие" преведе близо 2,7 млн. лева (2 668 295

...
ДФ "Земеделие" преведе близо 2,7 млн. лева (2 668 295
Коментари Харесай

Започнаха плащанията по мярка 14 Хуманно отношение към животните

ДФ "Земеделие " преведе близо 2,7 млн. лв. (2 668 295 лева.) на 247 аграрни стопани, кандидатствали по размер 14 "Хуманно отношение към животните " от ПРСР 2014-2020 година Общо 642 фермери подадоха документи за подкрепяне по мярката за 2019 година. Финансовата помощ на претендентите се изплаща поетапно - след привършване на всички инспекции, които не престават и сега, оповестиха от фонд "Земеделие ".

Мярка 14 има за цел да обезпечи по-добър здравен статус на животните и да усъвършенства хигиената при тяхното развъждане. Заложените действия би трябвало да подсигуряват по-качествени и по-безопасни храни от скотски генезис, запазване на околната среда, както и повишение сигурността на труда на фермерите. Субсидиите следва да компенсират отчасти или напълно земеделските стопани за направените от тях спомагателни разноски, свързани с развъждането на едрите и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ).

От 15 април животновъдите могат да аплайват за подкрепяне по мярката за хуманно отношение към животните от ПРСР

Годишният размер на заплащането за говедовъди и биволовъди по подмярка 14.1 "Хуманно отношение към животни в бранш ЕПЖ " (съгласно Наредба нр.4 от 8.август 2017 г.) е: за обезпечаване на свободна подова повърхност при самостоятелно развъждане за телета на закрито - 27,46 евро за животинска единица; за обезпечаване на свободна подова повърхност при самостоятелно развъждане на крави и биволици на закрито - 42,71 евро за животинска единица; за свободно развъждане на говеда и биволи над 6 - месечна възраст навън - 24,54 евро за животинска единица.

Годишният размер на заплащането за овцевъди и козевъди по подмярка 14.2 "Хуманно отношение към животни в бранш ДПЖ " е: за обезпечаване на свободна подова повърхност на закрито - 44,40 евро за животинска единица; за свободно развъждане навън - 22,50 евро за животинска единица.

От Държавна фирма "Земеделие " припомнят на претендентите по размер 14, че обработката на подадените заявки се прави децентрализирано. Стопаните могат да получат спомагателна информация в регионалните дирекции на фонда (Отдел РРА - РА).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР