ДФ Земеделие“ изплати близо 4,3 млн. лв. на 50 свиневъди

...
ДФ Земеделие“ изплати близо 4,3 млн. лв. на 50 свиневъди
Коментари Харесай

ДФЗ преведе 4,3 млн. лева по схемата за хуманно отношение към свинете

ДФ „ Земеделие “ изплати близо 4,3 млн. лева на 50 свиневъди по схемата „ Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към свинете “. Субсидирани са близо 220 000 угоени свине, осъществени в интервала от 1 май до 31 август тази година.

Помощта се дава за отгледани и осъществени угоени свине при съблюдаване на условията, включени в напътствията за използване на схемата.

Държавната помощ покрива направените разноски или пропуснати доходи, свързани с уговорките за хуманно отношение към свинете, поети за минимум 5 години - от 2018 до 2022 година

Финансово подкрепяне се дава на предприятия, ангажирани в първичното произвеждане на селскостопанска продукция. Те би трябвало да са регистрирани по реда на условията на Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД) и да нямат отговорности към ДФЗ и страната.

Схемата за хуманно отношение към свинете обгръща три ограничения. Първата е за застраховане на свободна подова повърхност над наложителните стандарти. Втората мярка покрива условието в животновъдния обект да е обезпечено изкуствено осветяване за минимум 11 часа в денонощието. Третата мярка е ориентирана към изхранването на свинете. При нея условието е фуражът да съдържа не повече от 2,5 mg/kg деоксиниваленол. Това изискване се покрива посредством полагане на спомагателни грижи, свързани с осъществяване на непрекъснат лабораторен надзор на фуражите.

За да получат подкрепяне по схемата, земеделските стопани потвърждават пред ДФЗ и БАБХ осъществяването на непринудено поетите задължения за хуманно отношение към свинете, които надвишават наложителните стандарти.

С решение на УС на ДФЗ за 2019 година по схемата за хуманно отношение към свинете е разпределен финансов запас от 33 млн. лева Стопаните получават помощта на четири транша през годината. До момента са преведени общо над 18 млн. лева
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР