Дезинформацията не е рядко срещано явление по света – особено

...
Дезинформацията не е рядко срещано явление по света – особено
Коментари Харесай

7 псевдонаучни идеи, от които се избавихме през 2016-та година

Дезинформацията не е рядко срещано събитие по света – изключително по здравни и научни тематики.

В взаимозависимост от нейната същина и степен, последствията биха могли да са изключително нездравословни в психологичен, физически и веществен проект – както за нас, по този начин и за хората, с които поддържаме връзка.

В някои случаи може да се приказва за дезинформация, тъй като обособените изследвания в една или друга сфера си опонират (например в нутриционистиката). В други случаи става въпрос за измамници или директни ползи в разпространението на неистини и псевдонаука. И въпреки всичко от време на време просто съществуват странни легенди, които по инцидентен път са се заформили и отхвърлят да си отидат (като да вземем за пример концепцията, че би трябвало да пием по 8 чаши вода дневно – не трябва).

Едва ли в миналото светът ще бъде изцяло свободен от глупости. Според пробния психолог Майкъл Шърмър склонността да имаме вяра в странни неща може да бъде обсъждана като продължение на еволюционно свързан механизъм в нервната ни система. Все отново да вярваш е човешко, само че да се съмняваш е антисоциално.

Представяме ви 7 мита в областите на здравето и науката, които бяха изрично опровергани през тази година съгласно класацията на Vox.

1. Физическите извършения ви оказват помощ да свалите тегло

Свикнали сме да мислим за упражненията като основен фактор – може би най-важния фактор, при каквото и да е изпитание за понижаване на тежестта. В реалност обаче през годините се натрупаха доказателства, че упражненията – въпреки и да са потребни за здравето, не са толкоз значими за свалянето на тегло.

Това е по този начин, тъй като калориите, които изгаряме при физическо натоварване, са единствено дребна част от общия енергиен разход на нашето тяло. Поради тази причина намаляването на приема на храна е надалеч по-ефективна тактика за събаряне на непотребните килограми (дори с 10%!).

Физическото натоварване има огромни изгоди за организма – понижава риска от хронични болести като Диабет от вид 2 и сърдечносъдови болести, усилва здравината на костите и мускулите и даже оказва помощ с поддържането на тегло, само че просто не е най-ефективният метод за намаляване.

2. Няма световно стопляне от 1998 година насам

Когато погледнете тази диаграма на междинните температури на повърхността в хода на времето, какво откривате?

Инфо: NOAA

Защо наподобява все едно, че Земята става последователно по-топла – със междинни температури през 2015 година, които са почти с 0,89 градуса по Целзий по високи от междинните за 20 век. Това съставлява световно стопляне и съществува огромен брой научни доказателства, че то е провокирано от човешка активност.

Но забележете, че повишаването не е гладко – следят се флуктуации в хода на времето. Една причина за това е, че при изгарянето на фосилни горива по-голямата част от топлината се отразява назад към земната повърхнина. Но 90% от тази топлота се всмуква от океаните. Затова взаимоотношенията сред атмосферата и океаните могат да провокират естествени съмнения сред годините. Когато Ел Ниньо е по-мощен над Тихи океан, повече топлота се трансферира към сушата. Обратно, когато се следи Ла Ниня, повече топлота отива в океана. На това се дължат съмненията, макар че посоката като цяло е ясна.

В продължение на доста години съперниците на климатичните промени използваха като мотив в своя поддръжка въпросните съмнения, с цел да настояват, че световно стопляне не съществува. В едно широкоразпространено изказване, направено въз основата на сортиране на данни от гореизложената графика, се споделя, че не съществува световно стопляне от 1998 година насам (която на времето е била рекордно топла година в частност с помощта на изключително мощен Ел Ниньо).

За известно време можеха да се измъкнат с това. Ето каква е наклонността сред 1998 и 2013 година

Инфо: NOAA

Колкото и да е неприятно за отричащите климатичните промени, резултатите на непотребния CO 2 в атмосферата надалеч надвишават естествените съмнения. 2014 е рекордно гореща година – даже без Ел Ниньо. И тогава Ел Ниньо се завръща през 2015 година и слага нов температурен връх. По всичко наподобява, че 2016 също ще разбие всички рекорди.

Така че въпреки и изказванието “няма световно стопляне от 1998 година насам ” да е било постоянно подвеждащо, в този момент е просто изрично неправилно, както тази диаграма с добавени стойности за 2014 и 2015 година демонстрира:

3. Антибиотиците лекуват настинки

В продължение на години здравните специалисти съвсем умоляваха хората да спрат да вземат антибиотици за грип и простуда.

Първо на първо, те не работят. Антибиотиците се употребяват за бактериални инфекции. Настинката и грипът се провокират от вируси. Така че вземането на антибиотици за тези проблеми е изцяло безсмислено упражнение по разход на пари.

Но даже по-важно – колкото повече вземаме антибиотици – изключително когато са ненужни, толкоз повече нараства вероятността за развиване на антибиотична устойчивост на бактериите. Тези “свръхорганизми ” се трансфораха в огромна здравна опасност по света, убивайки хиляди души всяка година и някои здравни експерти подозират – още доста милиони в идните десетилетия.

Тук не приказваме за вредата, която антибиотиците оказват на чревната микрофлора, унищожавайки бактериите в нашето тяло, които ни поддържат здрави.

При все това – макар всички предизвестия, посланията нямат особена успеваемост. В изследване, оповестено в JAMA предходната година, учените откриват степента на ненужни наставления на антибиотици в Съединени американски щати. Близо 30% от антибиотиците, раздавани в незабавните отделения и лекарските кабинети, са ненужни. Това се равнява на 47 милиона наставления всяка година! Повечето непотребни наставления са за респираторни проблеми, провокирани от вируси – настинки, болки в гърлото, бронхит и синусни и ушни инфекции – които даже не дават отговор на антибиотици.

4. Силата на волята ни оказва помощ да реализираме задачите си

Много от нас одобряват, че в случай че желаеме да реализираме огромни промени в нашия живот, би трябвало да се помъчим за тях. Чинията с бисквити пред вас би трябвало да бъде отказана. Трябва да си наложите да спестите пари.

Но от ден на ден психолози откриват, че силата на волята сама по себе си е неефективна тактика.

Известно е, че в случай че се намирате пред паница с бисквити, бисквитите към този момент са победили.

Ето какъв е основното изобретение от скорошните изследвания – “хората, които са изключително положителни в самоконтрола не водят тези борби по принцип ” – съгласно Кентаро Фуджита, психолог от Държавния университет в Охаио, който учи самоконтрола.

Тази концепция кристализира в резултатите на изследване от 2011 година, оповестено в Journal of Personality and Social Psychology. Проучването наблюдава 205 души за една седмица в Германия. На участниците са раздадени телефони BlackBerry, които в инцидентен миг се включват и ги питат въпроси за техните стремежи, изкушения и самоконтрола, който изпитват в дадения миг.

Проучването се натъква на абсурд: хората, които споделят, че се оправят чудесно със самоконтрола, съвсем не го употребяват. Следващи изследвания откриват, че променянето на средата, в която сме, значително води до въпросния самоконтрол без старания. С други думи, хората, които не се изкушават да харчат доста пари по комерсиалните центрове, оставят кредитната си карта у дома. Хората, които не се изкушават да гледат последните вести в обществените мрежи, до момента в който са дружно с близки и другари, изключват телефона си и прочие

Приложенията са огромни: Ако приемем, че силата на волята сама по себе си не работи, бихме могли да се усещаме по-добре, когато се поддадем на нещо, което ни изкушава.

5. ГМО не са безвредни за ястие

От появяването на генно-модифицираните растения на пазара през 90-те години, милиарди хора в международен проект употребяват генномодифицирани съставки – нормално царевица, соя и канела – без някакви забележими здравословни проблеми. Същевременно акциите срещу ГМО не престават да упорстват, че тези храни са някак рискови за консумация.

През май Националната академия на науките в Съединени американски щати разгласява отчет върху ГМО растенията, който изрично опровергава тези страхове. Той съставлява самостоятелен взор в рамките 420 страници върху наличните досега доказателства и открива – сходно на предходните отчети, че ГМО-тата са също толкоз безвредни за ястие, колкото техния естествен аналог.

Учените не откриват повишение на равнищата на затлъстяване, рак, гастроинтестинални проблеми или алергии, които да корелират с въвеждането на ГМО храни в една или друга част на света. Изводите се поддържат и от изследвания с животни, които въпреки и с дефекти, не откриват особена заплаха от консумирането на ГМО храни.

Също по този начин няма причина да се счита, че ГМО-тата могат да застрашат здравето, като трансферират модифицираните си гени на хора или животни.

Поради тази причина отчетът стига до умозаключение, че “не са открити разлики, подсказващи по-висок риск за здравето и сигурността на хората при актуалните генно моделирани храни, в сравнение с този при техните естествени разновидности ”.

Разбира се, в отчета се разискват и други аспекти на потреблението на генно-модифицирани организми – от въздействията върху стопанската система до тези върху околната среда (добри и не толкоз добри), и техния капацитет да оказват помощ за изхранването на увеличаващото се световно население. [ вж “Публикуван е формален отчет за сигурността на ГМО от Американската академия на науките “]

6. Хомеопатията работи

Хомеопатията е една от най-трайните форми на шмекерия, налични за потребителите. Хората се увличат по нея от 1814 година насам. От тази година обаче държавното управление в Съединени американски щати взе историческото решение върху продуктите на хомеопатична основа да участват научни данни, определящи тяхната успеваемост.

Основната концепция зад хомеопатията е, че дестилат от обещано животно или растение, пораждащ признаци, сходни на тези, от които пациентът страда, може да излекува признаците. Или с други думи, сходното лекува сходното. Затова хомеопатичните медикаменти на пазара съставляват мощно разредени версии на растителните или животинските екстракти, за които се има вяра, че ще донесат облекчение от признаците.

Научната общественост е напълно обединена против хомеопатията. Съществуват доста проучвания, книги и следствия, които показват, че този тип терапия е машинация.

Има безбройни доказателства за неуспехите на хомеопатията да помогне на хората, че в действителност някои учени са на мнение, че към този момент е време да се приключи финансирането от страна на държавното управление на сходни изследвания, насочвайки го към лекувания, които в действителност биха могли да оказват помощ на пациентите.

И въпреки всичко това не значи, че сходни добавки ще изчезнат от пазара. Производителите единствено ще бъдат задължени да обозначат тяхната непотвърдена научно успеваемост.

7. Позирането като “силен ” човек ви кара да действате като подобен

През 2010 година учени от Университета на Колумбия разгласиха публикация в Psychological Science. Проучването открива, че когато участниците застават в самоуверена поза (рзтворени крайници, изправено тяло, тн), те в действителност стартират да се усещат по-силни, поемат по-големи опасности и имат по-високи равнища на хормона тестостерон.

Това проучване се трансформира в основата за така наречен “силно театралничене ” (power posing). Ейми Къди, един от съавторите на изследването, показа резултатите в TED презентация, която от този момент насетне е забелязана над 38 милиона пъти. За тях също по този начин Къди посвети цяла книга.

Идеята звучи отлично. За да станете по-силен, само ви би трябвало дребен трик.

В последните шест години други откриватели се пробват да повторят резултатите с по-големи извадки от хора, само че те показват малък или никакъв резултат. Тази година Дана Карни, водещият създател на изследването от 2010 година, реши най-накрая да признае, че в действителност не е уверена в резултатите от своето изследване. “Не имам вяра, че резултатите на мощната поза са същински ”, написа тя на своя уебсайт, като прибавя, че счита, че спомагателна работа по тематиката би била “загуба на време и запаси ”.

Същевременно съавторът Къди продължава да има вяра в проучването и в полза на истината, репликативен тест открива, че участниците изпитват субективно чувство за мощ. Но пробата не съумява да удостовери хормоналните и поведенчески промени, които вършат истинската публикация сензация.

Но е непочтено да приказваме само за “силната поза ”. Това е просто дребна част от все по-разрастваща се наклонност в психическата просвета.

Все повече психолози одобряват, че устройството на институциите е по този начин структурирано, че да е по-вероятно подправените позитивни резултати да бъдат признати за обява, в сравнение с неубедителни резултати.

В допълнение на това се оказва, че пробните способи, необятно употребявани единствено допреди няколко години, не са задоволително положителни. Това значи, че цели мета изследвания, основаващи се върху оповестени резултати, може да са неправилни.

Тази така наречен “Репликативна рецесия ” стимулира нови промени в границите на методите на дисциплината, работа с по-голям размер на извадките, авансово вписване на методите, които ще бъдат приложени в изследването, и по-голямо шерване на данни.

През миналите няколко години доста психически феномени бяха опровергани или доста поправени при деликатни опити за репликация. Списъкът включва: изтощение на егото (идеята, че силата на волята е стеснен ресурс), хипотезата за лицева противоположна връзка (ако активираме мускулите, виновни за усмивка по лицето си, започваме да се усещаме по-щастливи), откритието, че четенето на художествена литература подобрява емпатията и теорията на мозъка и по какъв начин по-големи количества от хормона окситоцин ни вършат по-доверчиви. А също и доста други.

Инфо: Offnews

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР