Дезинформации процъфтяват в Тайван в дните преди президентските и парламентарните

...
Дезинформации процъфтяват в Тайван в дните преди президентските и парламентарните
Коментари Харесай

Китай с дезинформации за САЩ: Изпращат отровно свинско и получават кръв от тайванци за биооръжие

Дезинформации процъфтяват в Тайван в дните преди президентските и парламентарните избори в страната. Те се движат в две съществени линии. Едната е, че Съединени американски щати изпращат „ отровно “ свинско на тайванците, а другата - че тайванското държавно управление скрито събира кръв от жителите си и я изпраща на Съединени американски щати, с цел да създадат биологично оръжие, с което да атакуван Китай.

Слуховете са остарели и развенчани, само че преди значимия 13 януари, те още веднъж участват в обществото.

Пешката на Съединени американски щати би трябвало да отиде в обятията на Китай

В Тайван е подложен въпросът за верността на най-големия му съдружник, а островът е представян като пешка, употребена от Америка. Според анализаторите крайната цел е да се вбие чеп сред Тайван и Съединени американски щати и тайванците да се тласнат към " гостоприемните прегръдки на Китай ", разяснява Би Би Си.

Преди дни в Тайванския пролив е влезнала авионосна група, водена от самолетоносача „ Шандун “

„ Изглежда има опити да се наложи настроението, че Съединени американски щати няма да поддържат Тайван или ще го изоставят, в случай че има война или в случай че обстановката не е преференциална за Съединени американски щати “, разяснява Куан-шун Ян, специалист по дезинформацията.

Негови сътрудници показват, че Китай има роля в разпространяването на това известие, като е допустимо даже да стои зад него. Техните доказателства стигат и до тайванци, близки до Пекин.

Тайван се готви да изпрати два батальона сухопътни войски в Съединени американски щати за образование

Ненадеждната суперсила

Не постоянно става въпрос за теории на конспирацията - през множеството време става въпрос за усилване на вести, които демонстрират Съединени американски щати в неприятна светлина или ги сочат като ненадеждна суперсила, разяснява изданието.

„ За Китай това е борба за публичното мнение “, счита Пума Шен, тайвански специалист по китайската дезинформация и претендент за законодателен орган на Демократическата прогресивна партия.

„ Да убедиш всички, че Китай е по-добрата страна, е по-трудно, само че да убедиш всички, че Америка е проблематична - е относително по-лесно. Китай би отчел това за триумф “, показва още той.

Съединени американски щати и Канада провеждали обучение в Тайванския проток

Когато тайванският колос за чипове TSMC доближава американския пазар, това е описвано като насила от Съединени американски щати и „ източване “ на ресурсите на Тайван. А продажбата на оръжия от Съединени американски щати на Тайван се счита за „ машинация “ с парите на острова. Твърденията са, че той ще получи ненадеждни оръжия.

Това е измежду 84-те типа разкази за песимизъм към Съединени американски щати, които бяха регистрирани от мозъчния концерн IORG сред 2021 година и 2023 година в медиите на китайски език, в обществените мрежи, в онлайн конгрес и платформа за известия.

Отделите за агитация на локалните държавни управления на китайски провинции и държавните медии уголемяват тези разкази и в някои случаи те даже са излъчени от одобрени източници на информация.

Ли Шанфу предизвести, че няма да толерират стремежите на Тайпе към самостоятелност

Тайванците близки до Китай

Въпреки това множеството от тях остават тайвански политици и медийни организации, които са другарски настроени към Китай. Отдавна съществуват съмнения за китайско държавно въздействие, като през 2019 година отчет на Ройтерс открива доказателства, че чиновници на континенталната част на страната заплащат на тайванските медии за отразяване на събитията.

Слухът за биооръжията се появява за първи път в голословен отчет на тайвански вестник, за който се допуска, че е обвързван с Пекин.

Слухът за американското свинско месо стартира с онлайн изявления, в които се твърди, без никакви доказателства, че държавното управление скрито показва свинско от Съединени американски щати за тайванско. Седмици по-късно се вършат и изказвания за отровно свинско месо от Америка. След като се наблюдават източниците на тези изказвания, се вижда, че в основата им стои прокитайско хонконгско издание.

Влияние върху изборните резултати

Идеята, че американското свинско месо може да е рисково, провокира полемики в Тайван от години, само че в този момент още веднъж се завръща – тъкмо в точния момент за президентската конкуренция, която може да се окаже напрегната.

Но се завърна тъкмо в точния момент за това, което наподобява напрегната президентска конкуренция. Според Пума Шем, в случай че всяка от дезинформационните акции убеди даже единствено към 3% от гласоподавателите, то това ще повлияе на изборните резултати.

В навечерието на последните избори през 2020 година Тайван става очевидец на солидна вълна от дезинформация против Демократическа прогресивна партия. Смята се, че разпространяващите се изказвания идват от Китай.

Въпреки че в последна сметка резултат от нея няма - президентът Цай Инуън печели втория си мандат със съкрушителна победа, дезинформациите мощно тревожат доста тайванци.

Расте напрежението към Китай, доверието към Съединени американски щати намалява 

Но политическият пейзаж от този момент се трансформира. От една страна, напрежението с Китай нараства - Пекин неведнъж затвърждава мирното обединяване с Тайван като своя цел, само че не изключва и потреблението на мощ. Междувременно доверието към Съединени американски щати също понижава.

Проучванията демонстрират, че тайванската общност към момента има вяра на Съединени американски щати доста повече, в сравнение с Китай. Но годишното изследване на American Portrait, извършено от тайвански учени, открива, че предходната година единствено 34% от тайванците считат, че Съединени американски щати са надеждна страна - спрямо 45% през 2021 година

„ Катастрофалното евакуиране на войските от Афганистан и нежеланието на разделения Конгрес да продължи да финансира Украйна във войната с Русия, способстват за опасенията на Тайван, че Америка ще ги изостави или ще пропусне да се намеси, в случай че Китай ги нападне “, показват анализатори.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР