Дезинфекцията в храмовете трябва да се извършва с повишено внимание.

...
Дезинфекцията в храмовете трябва да се извършва с повишено внимание.
Коментари Харесай

Реставратори: Дезинфекцията може да увреди иконите

Дезинфекцията в храмовете би трябвало да се прави с нараснало внимание. Препоръчително е всяка икона, която има допир с гости да бъде сложена под защитно стъкло. Това от една страна ще отбрани самата икона, а от друга и миряните, като се обезпечи опция за безвредно дезинфекциране на контактната повърхнина. Това съобщи Милена Донкова - началник на лабораторията по консервация и реституция на Националната изложба.

Според експертите по консервация и реституция третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, такива на алкохолна основа и други, съдържащи незадълбочено дейни субстанции (ПАВ), може да докара до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дълготраен проект – и до трайно и окончателно увреждане на творбите.

„ Професията ни е обвързвана с това да се грижим за творбите на изкуство. Това в действителност беше и повода да напишем рекомендация към църквата, предвид на това дейностите по стерилизация на храмовете да се прави с нараснало внимание “, уточни Донкова.

Тя акцентира, че безусловно приветства усилената стерилизация, която се прави в изискванията на пандемия. „ Голяма част от тези произведения, които влизат в пряк контакт с посетителите са иконите, тъй че на тях би трябвало да се обърне по-сериозно внимание що се отнася до дезинфекцията “, счита специалистът.

Позицията е изпратена до Светия Синод на Българската православна черква.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР