Дезинфектантите играят ключова роля в превенцията, докато не бъде открито

...
Дезинфектантите играят ключова роля в превенцията, докато не бъде открито
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Дезинфектантът играе ключова роля срещу COVID-19

Дезинфектантите играят основна роля в предварителната защита, до момента в който не бъде намерено лекарство против COVID-19. Това разгласи държавният здравен контрольор Ангел Кунчев в уебинар, отдаден на ковид и ограниченията за стерилизация. Използването на подобен вид препарати по време на пандемия е понижило с 50% и деянията на други заразни заболявания, добави още здравния специалист.

Инициативата "COVID-19: обстановката, пациентите, решенията, прогнозите” е на Националната пациентска организация и слага началото на поредност от уебинари с практическа устременост по въпроса към пациенти и техните близки, работодатели и чиновници, заети в областта на публичните услуги, работещи в публични институции и така нататък В събитието се включиха още Главният държавен зам.-генералният шеф на Българския Червен кръст доктор Надежда Тодоровска, ръководителят на УС на Неправителствени организации доктор Станимир Хасърджиев, медии и жители. Те обрисуваха проблемите и заканите пред обществото, свързани с предстоящата втора вълна на ковид, освен пред хората с хронични болести, само че и пред всички останали.

В рамките на самодейността стана ясно още, че на пазара има над 100 типа козметични артикули, които претендират, че са дезинфектанти, само че те не могат да подсигуряват здравето на потребителите. „ Ето за какво хората би трябвало да четат деликатно етикетите, където е указан номера на разрешителното от Министерство на здравеопазването. В допълнение, с цел да бъде един дезинфектант сигурна отбрана против бактерии и вируси, в това число и ковид, той би трябвало да съдържа най-малко 70 на 100 спиртно наличие и да е в течно положение, а не под формата на гел “, изясни доктор Хасърджиев.

Съдържанието на дезинфектанта би трябвало да е съответно на потребностите, добави доктор Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той би трябвало да бъде наличен за всички, които желаят да опазят здравето си и на своите близки. Колкото и да се направляваме, въпреки всичко допираме лицето си, по тази причина дезинфекцията и миенето на ръцете е извънредно значимо, добави доктор Тодоровска.

На уебинара бяха разисквани още ограниченията, които страната и локалните управляващи би трябвало да подхващат, с цел да подсигуряват, че дезинфекцията на публични места, в това число в заведенията за публично хранене и магазините е задоволително ефикасна, с цел да се подсигурява здравето на посетителите.

От началото на пандемията в България, Националната пациентска организация (НПО) непрекъснато влага старания в предварителната защита против COVID-19. Създаден е информативен уебсайт www.covid.npo.bg, в който на наличен език е оповестена достоверна научна информация към характерните групи пациенти с хронични болести и лекуващите им лекари, както и осведомителна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по съответни болести от медицински експерти.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР