Дезертирането на депутатката Елке Твестен предизвика загубата на мнозинството в

...
Дезертирането на депутатката Елке Твестен предизвика загубата на мнозинството в
Коментари Харесай

Социалдемократите в Германия изгубиха още една провинция

Дезертирането на депутатката Елке Твестен провокира загубата на болшинството в Долна Саксония.

[EPA] Още по тематиката

Само в 2 от 16 провинции остана червено-зелена коалиция.
По-малко от два месеца преди федералните избори в Германия консерваторите на канцлера Ангела Меркел ненадейно получиха спомагателна поддръжка, тъй като в края на предходната седмица обединението сред социалдемократи и Зелени изгуби болшинството си в провинция Долна Саксония.

В понеделник министър председателят Щефан Вайл разгласи, че ще има предварителни избори за недодялан парламент на 15 октомври. Имаше апели гласуването да стане по едно и също време с постоянния парламентарен избор на 24 септември, само че социал-демократът изясни, че средата на октомври е приевлива дата за парламентарните партии.

След като в петък двете партии останаха с 68 места в 137-местния локален парламент, министър председателят Щефан Вайл прикани депатутите да се разхлабен 5 месеца преди постоянните избори в Долна Саксония. " Избирателите имат късмет да реагират в този момент. Затова изборите би трябвало да се проведат колкото може по-скоро ", добави водачът на държавното управление в провинцията със мощен поземлен бранш, само че и дом на огромни компании като Volkswagen.

На доктрина ръководството може да продължи с държавно управление на малцинството, само че и водачите на консервативния Християн-демократичен съюз (ХДС) се оповестиха за предварителни избори, които да съвпаднат с федералните на 24 септември, само че след това одобриха като по-удобна дата 15 октомври.

Социалдемократите, които са част от федералното държавно управление на Меркел, губят трета провинция откакто до момента през годината понесоха изборни провали в Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн - Вестфалия.

Защо се разпадна обединението

Причината е, че Елке Твестен - локален народен представител от Зелените, разгласи, че минава към ХДС. Тя изясни, че решението ѝ е мотвирано от това, че личната ѝ партия отказала да я издигне в нейния изборен регион. " Виждам политическото си бъдеще в ХДС. Тази крачка не беше лесна, само че е нужна ", съобщи Твестен. Премиерът Щефан Вайл я упрекна в нарцисизъм.

Макар да са в двата края на политическия набор, ХДС и Зелените ръководят дружно в няколко провинции, в това число в Баден-Вюртемберг и Хесен. Социолози и политолози спекулират, че след парламентарните избори наесен двете партии може да опитат да сглобят коалиция и да изтласкат левицата от ръководството.

ГСДП и Зелените бяха дружно на власт в интервала 1998- 2005г., само че в този момент възможна коалиция сред тях губи прелест в очите на гласоподавателите. След дезертирането на Твестен червено-зелени обединения ръководят единствено в две от 16-те провинции - в Бремен и Хамбург.

ГСДП е срещу 25 от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита

В търсене на лично лице, с цел да навакса изоставането от ХДС с 15-18 пункта от ГСДП се оповестиха срещу заложената от НАТО цел 2% от Брутният вътрешен продукт на страните членки да отиват за защита. Социалдемократите съществено разкритикуваха канцлера Ангела Меркел и консервативния й блок за това, че одобряват настояванията на американския президент Доналд Тръмп, съобщи Reuters.

Лидерът и ръководителят на парламентарната група Томас Оперман насочиха най-острите си до момента рецензии към Меркел, към задачата на НАТО за военните разноски и към министър на защитата Урсула фон дер Лайен.

" Ние ясно споделяме " не " на двата % на Тръмп и (блока) ХДС/ХСС ", обявиха двамата политици в взаимна публикация, оповестена от медийната група " Функе ". " Това освен е нереалистична цел, това е неправилната цел ", показват Шулц и Оперман.

Според тях, с цел да реализира задачата на НАТО Берлин ще би трябвало съвсем да удвои разноските си за защита. Така, акцентират те, Германия би се трансформирала в най-голямата военна мощ в Европа, а това е цел, " която никой не би желал " да бъде реализирана, имайки поради нацисткото минало на страната.

Шулц и Оперман споделят, че вместо да усилва разноските си за защита, Германия би трябвало да се концентрира върху построяването на мощен европейски защитителен съюз, а в последна сметка и на европейска войска. Това мнение може да провокира негативна реакция у пацифистки настроеното немско общество, което към момента гледа скептично на всевъзможни военни задължения, отбелязва Reuters.

Двамата пазят тезата, че увеличението на военни разноски би трябвало да бъде съпроводено от по-голямо увеличение на разноските за дипломация, филантропична помощ и предварителна защита на рецесии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР