Дейвид Хокни Дейвид Хокни може да се превърне в най-скъпия

...
Дейвид Хокни Дейвид Хокни може да се превърне в най-скъпия
Коментари Харесай

Дейвид Хокни може да се превърне в най-скъпия жив художник

Дейвид Хокни

Дейвид Хокни може да се трансформира в най-скъпия жив художник с помощта на картината си " Портрет на художник (басейн с две фигури) ". Платното на 81-годишния британец се предлага на аукционни къщи за продажба от притежателя му – милиардера Джо Люис, който желае най-малко 80 млн. $ за творбата, споделя Bloomberg, като се базира на директно осведомени с тематиката източници. Настоящият връх за цена на произведение на изкуството от жив създател е 58.4 млн. $, платени за скулптурата " Куче от балони (оранжево) " на Джеф Кунс.

Според източниците на организацията платното е било препоръчано на Christie’s, Sotheby’s и Phillips, като любимец за провеждането на търга е Christie’s. Рисуваната през 1972 година картина изобразява двама мъже – единият е облечен и стои на ръба на басейн, като гледа другия, който е под водата. Хълмистият пейзаж зад тях е въодушевен от южните елементи на Франция. Стоящият мъж е Петер Шлезингер, художник и някогашен съкровен сътрудник на Хокни – творбата е рисувана в интервала на приключването на връзката им, написа Bloomberg.

Наскоро платното, което е считано за една от най-емблематичните произведения на Хокни, беше изложено в Музея за съвременно изкуство (MoMA) в Ню Йорк. Въпреки това, както и макар обстоятелството, че в последните месеци цените на картините на английския художник порастват, търсената от Люис сума е зашеметяваща, отбелязва организацията. През май Sotheby`s продаде рисувания през 1990 година панорамен пейзаж на Южна Калифорния Pacific Coast Highway and Santa Monica за 28.5 млн. $. Според онлайн базата данни Artprice единствено през тази година търговете за произведения на Хокни са генерирали 66 млн. $, което е с над 80% повече от общите приходи от продажби на платната му за цялата 2017 година

По оценка на Bloomberg положението на Люис, насъбрано значително от търговия на валутните пазари, възлиза на 5.5 милиарда $. Активите му включват лондонския футболен клуб " Тотнъм хотспър ", недвижими парцели и шедьоври на художници като Пабло Пикасо, Анри Матис, Франсис Бейкън и Люсиен Фройд. Част от творбите в сбирката му понастоящем са изложени в изложба " Тейт " в Лондон. Милиардерът е създател и ръководител на основаната на Бахамските острови капиталова компания Tavistock Group, която посредством дъщерното си сдружение " Бългериън пропърти девелопмънтс " (BPD) оперира и на българския пазар на недвижими парцели. Сред плановете на BPD в страната са логистичен парк " Варна " и логистичен парк " София кръг " (който към този момент се назовава BPD Sofia East), а при започване на 2018 година групата закупи и " Арко фонд за недвижими парцели " АДСИЦ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР