Дейвид Хардинг - милиардерът основател на управляващото дружество Winton Group,

Дейвид Хардинг - милиардерът основател на управляващото дружество Winton Group, ...

Милиардер дари 130 млн. долара на Кеймбридж.Дейвид Хардинг - милиардерът основател на управляващото дружество Winton Group, дари 100 млн. паунда (130 млн. долара) на Кеймбриджкия университет. Това е най-голямото единично частно дарение на британски университет от местен филантроп, предава Bloomberg, цитиран от профит.бг.

Над ¾ от дарението на Хардинг и неговата съпруга ще отиде за пълни стипендии за около 100 изтъкнати докторанти, посочват от висшето учебно заведение в изявление. Останалата част от сумата ще бъде отделена за подкрепа на студенти във втория най-стар университет във Великобритания.

„Клаудия и аз сме много щастливи да направим това дарение на Кеймбридж, за да помогнем за привличането на бъдещите поколения изключителни студенти, за да извършват проучвания и учат тук”, казва 57-годишният милиардер в изявление.

Дарението е значителна сума за британската филантропия, представляващо над 10% от свежите пари, които университети в страната набраха в академичната 2016-2017 г. Дарението идва в момент, в който напускането от Великобритания на Европейския съюз може значително да увреди финансирането на академичните институции на Острова.

Университети в страната получават общо по средно 767 млн. паунда годишно в периода 2007–2017 г., по данни от Bloomberg.

Дарението на Дейвид Хардинг надминава 120-те млн. долара, които съоснователят на Quantitative Investment Management Джефри Уудръф дари през миналия месец на университета във Вирджиния.

Все пак историята в САЩ помни доста по-големи дарения, реализирани от милиардери. През 2014 г. Кенет Грифин - основател на Citadel Advisors, дари 150 млн. долара на Харвардския университет, който самият той е завършил.

Година по-късно Джон Полсън направи дарение от 400 млн. долара на факултета по инженерство на Харвардсия университет.

Дарението на Хардинг изпреварва и това на британския рисков инвеститор Майкъл Мориц от 2012 г., когато отпуска 75 млн. паунда на Оксфордския университет.

Хардинг, който е дарявал 20 млн. паунда на факултета по физика на Кеймбриджкия университет през 1982 г., основава инвестиционната си империя десетилетие след това.

Активите на базираната в Лондон Winton Group се свиха с около 5 млрд. долара през миналата година - до 23.6 млрд. долара, след като Хардинг промени стратегията и инвеститорите изгубиха търпение.

Оксфорд и Кеймбридж са сред най-добре финансираните академични институции в света с общи дарения, надминаващи 6 млрд. паунда.

Източник: marica.bg