Дейвид Хардинг - милиардерът основател на управляващото дружество Winton Group,

...
Дейвид Хардинг - милиардерът основател на управляващото дружество Winton Group,
Коментари Харесай

Милиардер дари 130 млн. долара на Кеймбридж

Дейвид Хардинг - милиардерът създател на ръководещото сдружение Winton Group, подари 100 млн. паунда (130 млн. долара) на Кеймбриджкия университет. Това е най-голямото единично частно подаяние на английски университет от локален човеколюбец, предава Bloomberg, представен от профит.бг.

Над ¾ от дарението на Хардинг и неговата брачна половинка ще отиде за цялостни стипендии за към 100 изтъкнати докторанти, показват от висшето образователно заведение в изказване. Останалата част от сумата ще бъде отделена за поддръжка на студенти във втория най-стар университет във Англия.

„ Клаудия и аз сме доста щастливи да създадем това подаяние на Кеймбридж, с цел да помогнем за привличането на бъдещите генерации изключителни студенти, с цел да правят изследвания и учат тук ”, споделя 57-годишният милиардер в изказване.

Дарението е забележителна сума за английската филантропия, представляващо над 10% от свежите пари, които университети в страната набраха в академичната 2016-2017 година Дарението идва в миг, в който напускането от Англия на Европейския съюз може доста да повреди финансирането на университетските институции на Острова.

Университети в страната получават общо по приблизително 767 млн. паунда годишно в интервала 2007–2017 година, по данни от Bloomberg.

Дарението на Дейвид Хардинг надминава 120-те млн. $, които съоснователят на Quantitative Investment Management Джефри Уудръф подари през предишния месец на университета във Вирджиния.

Все отново историята в Съединени американски щати помни много по-големи дарения, осъществени от милиардери. През 2014 година Кенет Грифин - създател на Citadel Advisors, подари 150 млн. $ на Харвардския университет, който самият той е приключил.

Година по-късно Джон Полсън направи подаяние от 400 млн. $ на факултета по инженерство на Харвардсия университет.

Дарението на Хардинг изпреварва и това на английския рисков вложител Майкъл Мориц от 2012 година, когато отпуска 75 млн. паунда на Оксфордския университет.

Хардинг, който е дарявал 20 млн. паунда на факултета по физика на Кеймбриджкия университет през 1982 година, основава капиталовата си империя десетилетие по-късно.

Активите на основаната в Лондон Winton Group се свиха с към 5 милиарда $ през предходната година - до 23.6 милиарда $, откакто Хардинг промени тактиката и вложителите изгубиха самообладание.

Оксфорд и Кеймбридж са измежду най-добре финансираните университетски институции в света с общи дарения, надминаващи 6 милиарда паунда.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР