Дейвид Джеймс, настоящият треньор на Димитър Бербатов в индийския Керала

...
Дейвид Джеймс, настоящият треньор на Димитър Бербатов в индийския Керала
Коментари Харесай

Дейвид Джеймс: Бербатов ми е вкарвал гол, а Тоди е моят човек

Дейвид Джеймс, актуалният треньор на Димитър Бербатов в индийския Керала Бластърс, даде извънредно изявление за предаването „ Код Спорт " по ТВ+ . В кариерата си именитият вратар игра за 10 тима. Има 170 мача без позволен гол във Висшата лига. Стигна до кота 572 дуела в елита на британския футбол. Има 53 мача за британския народен тим и е джентълмен на Ордена на английската империя. Легенда е на славния Ливърпул в продължение на 7 години. На вратата на петкратния еврошампион заменя колоритния Брус Гробелаар. За „ алените “ от „ Анфийлд “ записва 214 мача и заема трайно място в сърцата на почитателите на британския гранд.

- Мистър Джеймс, какъв брой пъти сте бил в България?
- Мисля, че два пъти. Би трябвало да го зная... Англия игра международна подготовка против България през 2009 година. И предишното лято бях част от благотворителния мач сред фондациите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго.

- Играхте ли против България?
- Добър въпрос, само че доста години минаха. Имам единствено положителни мемоари от България. Би трябвало да съм играл.

- Какво е мнението ви за Димитър Бербатов? Бяхте от неговите посетители.
- Димитър е необикновено надарен състезател. Един превъзходен нападател, който го потвърди с многото сезони и голове във Висшата лига. За мен беше огромна чест да бъда част от неговия дуел в София. Бербатов е в действителност огромен човек.

- Вкарвал ли ви е гол?
- Да. Помня сигурно един гол. Тотнъм победи Портсмут с 1:0 и попадението беше негово против мен. Вкара го с левия крайник от дясната страна на вратата.

- Как бихте го оприличил като нападател? Бихте ли го сравнил с другите?
- Прекрасен нападател. Бербатов не е единствено нападател. Той играе и като полузащитник, който може да разпределя играта на тима си. На него не му е належащо да вкарва доста мощност в дейностите си. Притежава грациозност и нестандартност, която може да е съдбовна за противника.

- Познавате ли други български играчи?
- Имам един огромен другар – Тоди.

- Къде се засякохте със Светослав Тодоров?
- В Уест Хем. Тоди е моят човек!

- Приятели ли сте?
- Не единствено. Бих споделил доста положителни другари. Често сме в контакт, виждаме се от време на време.

- А други мемоари от нашия футбол имате ли?
- Честно да ви призная мога да приказвам единствено за хората, против които съм се срещал в британския футбол. В нашата специалност е належащо доста да се съсредоточаваш върху мачовете, които са безусловно през ден. Нямаш време да се оглеждаш в страни. Затова и мога да приказвам за Бербатов, за Тоди. С тях съм имал директен контакт.

- В кариерата ви постоянно сте били титуляр във всеки тим. Как го постигнахте?
- Да, по този начин беше повече от 20 години. Най-важното нещо са хубавичко работа и увереността в личните качества. Освен това постоянно съм имал доста положителни треньори. Аврам Грант да вземем за пример беше мой управител и се зарадвах да го видя на мача на Бербатов. Той е човек, който доста обича футбола.

- В България и по света има доста британски почитатели. Всички те се питат какво е проклятието, което тегне върху британските вратари на огромните мачове. Вярно ли е?
- Това не е единствено върху вратарите, а върху тима. След международното състезание през 1966 година не сме спечелили огромен шампионат. Всички в Англия би трябвало да повярваме, че е пристигнало времето, в което националният тим още веднъж ще е на върха.

- Кои вратари харесвате?
- Моят огромен любимец е Джиджи Буфон. Той е легенда. Помня го от малко момче, когато играеше в Парма, до последния край в Шампионската лига. Разбира се, по света има и доста други вратари от екстра класа. Такъв е да вземем за пример Мануел Нойер.

- Какво смятате за налагания от него жанр да играе мощно с крайници и даже да бъде като бранител?
- Много забавно и рисковано. Мисля, че и вие в България имахте подобен вратар през 80-те години или се неистина? Гледал съм видео на един, който постоянно излизаше до централната линия. И аз съм опитвал, само че не бих го правил. Нойер поема доста опасности в избрани моменти. Уго Лорис от Тотнъм също е вратар, който може да играе по подобен метод. Не знам обаче до каква степен е оневинен рискът.

Дейвид Джеймс- Така е. Когато гледаме репортаж от даден мач, изпуснатите положения нормално са доста. Но сбърка ли вратарят, единствено него разясняват.
- Коя е вашата най-голяма неточност?
- Никога не съм правил такава.
- Изкарахте доста години в Ливърпул, един извънредно известен тим по света. Каква е магията на „ Анфийлд “?
- Не мога да я опиша. На стадиона на едни и същи места има хора, които са били на мач и през 70-те, и през 80-те години. Когато ме видят, постоянно ми споделят: „ Хей, Джеймс, Ливърпул! “ Едно от най-великите усеща е да играеш за този клуб. Феновете на Ливърпул освен пеят песента „ Никога няма да сте сами “. Те те карат да се чувстваш по подобен метод. Ето, аз да вземем за пример, имам отлични връзки с някои почитатели, макар че от дълго време не играя за Ливърпул.
- Какво е възприятието да слушаш химна на Ливърпул?
- Неописуемо е. За първи път ми се случи да настръхна от тази ария на „ Уембли “. Над 40 000 души пееха в един глас. Песента е доста известна. Дори когато играх в индийския Керала, също толкоз хора я извършват като един. Представете си – хиляди индийци пеят „ You’ll never walk alone “. Магическо е. Това е резултатът, който Ливърпул има върху почитателите по света.
- Защо един толкоз популярен в предишното клуб не може нито един път да стане първенец в ерата на Висшата лига?
- Учудващо е и за мен. За Ливърпул купата в Англия в този момент е като светия граал. Успяхме да спечелим Шампионската лига, само че не и Висшата лига. Мисля, че с Юрген Клоп тимът има своя късмет. В момента британското състезание е извънредно оспорвано с доста равностойни тимове. Може би идната година Юрген ще може да се бори за купата.
- Преди сезона кой ви беше любимецът?
- Нямам любимци. Вижте – аз обичам футбола. Обичам и Ливърпул, и Астън Вила, и Уест Хем, и Манчестър Сити, и Портсмут, и Борнемут, и Керала Бластърс. Да, и националния тим на Англия, естествено. Наслаждавам се на играта. Досега говорихме за Ливърпул. Феновете на тима гледат на мен все едно през вчерашния ден съм си тръгнал, а не преди 10 години. Ако се срещна с почитатели на Портсмут, приказваме все едно предната вечер сме били дружно. Това е хубостта на футбола. Наслаждавам се на пристрастеността на почитателите към играта. Не желая да споделям кой клуб обичам повече. Бил съм в 10 разнообразни. Обичам ги всички.
- Вие сте четвърти по мачове във Висшата лига. Имате 572 участия. Кое е най-впечатляващото?
- Първото от тях. И ще ви обясня за какво. С него стартира всичко. Освен това беше първият директно излъчен мач в историята на Висшата лига. Играх за Ливърпул против Нотингам.
- И по какъв начин завършихте?
- Е, не както би трябвало. Нотингам ни победи с 1:0. Днес гледате съвсем всеки ден мачове от Висшата лига. Но с този стартира всичко.
- Ядосахте ли се, когато Петер Чех ви задмина по брой сухи мрежи във Висшата лига?
- Как да се ядосам на едно момче, което е печелило Висшата лига, Шампионската лига, печелило е всичко. Петер е свръхестествен вратар. Ако трябваше да избера кой да усъвършенства моя връх, то бих избрал тъкмо него. Като виждам в каква форма продължава да е, занапред ще усилва това достижение с екипа на Арсенал.
- В края на кариерата си отидохте в Исландия. Защо избрахте тази страна? Какъв опит е това?
- Никога не бях излизал в чужбина. По това време играех за Борнемут в трета лига. Един другар ми се обади и ме попита дали бих отишъл за шест месеца в Исландия, където предложи също да съм му и помощник. И слушайте – с Вестманея играхме в квалификациите на Лига Европа против Цървена звезда. На техния стадион в Белград имаше 35 000 души. А цяла Исландия е малко повече от 300 000 поданици. И в края на мача хиляди пламенни сръбски почитатели ни приветстваха поради представянето ни. Чувствах се горделив, както и всичките ми съотборници. Такова необикновено нещо е футболът. Тези шест месеца в Исландия бяха страховит опит. Разбрах, че и в тази страна футболът е цар.
- А през днешния ден всеки във футболния свят приказва за чудото Исландия. Вие бяхте там. Обяснете ни по какъв начин е допустимо Исландия да бие Англия в осминафинал на европейско състезание?
- Дълго е за пояснение, само че ще се опитам да го направя по кратния метод. Всички исландци еднообразно обичат футбола. Колкото мъжки тимове има, толкоз са и женските. 12-годишни девойки играят, 12-годишни момчета – също. Всеки е в играта. Повечето положителни футболисти отиват в Швеция, в Норвегия, изобщо в чужбина. За исландците като цяло спортът е метод на живот. Те са дребна страна, те са викинги. И малко на брой имат бойния дух на исландските футболисти. Борбата е в кръвта им. Така беше и на европейското състезание. И там тъкмо в мача против Англия те направиха най-голямата изненада.
- Като някогашен национал на Англия по какъв начин гледахте и приехте тази загуба от Исландия?
- Вижте – аз съм почитател на Англия. Но една дребна част от мен продължава да обича Исландия. В този ден по-добрият победи. Така е във футбола. Ако британският тим бе играл по-добре, несъмнено щеше да завоюва.
- Имате два трофея в кариерата си. Първият е с Ливърпул – купата на лигата, а по-късно с Портсмут спечелихте купата на Англия. Кое от двете повече си обичате?
- Купата на Англия.
- Защото я спечелихте с по-малкия клуб ли?
- Не, тъй като беше третият ми край в шампионата. През 1996-а година изгубих с Ливърпул, след това и с Астън Вила. А съумях с Портсмут. На четвъртфинала бихме даже Манчестър Юнайтед. Купата на лигата с Ливърпул беше странна. За този клуб трофеят не е огромен.
- Англия си остава домът на футбола. Феновете чакат един ден националният тим да завоюва международната купа или европейско състезание. Какво пречи на отбора даже да играе край?
- Най-вече това, че противниците са прекомерно положителни. Вижте да вземем за пример Франция. Продължавам с Германия, Испания, Бразилия. Всички те са доста класни.
- Но мнозина настояват, че Висшата лига е най-силното и атрактивно състезание.
- Най-атрактивно състезание не значи, че там играят най-хубавите тимове. Вижте по какъв начин Португалия завоюва Евро 2016. Много от мачовете на отбора приключиха наедно. Гърция завоюва Евро 2004 с минимални победи с по 1:0. Успехът не идва наложително с атракцията. Това са шампионати, където би трябвало да побеждаваш. Но не щеш ли предходната година Англия стана международен първенец при юношите. Младежите също се показват добре. Въпросът е тези момчета да стартират да играят постоянно. И в идващите 5-6 години бихме могли да бъдем най-хубави в света и да останем такива десетилетия напред.
- Не сте ли склонен, че са прекомерно малко британските футболисти и треньори във Висшата лига?
- Английските клубове желаят да съберат най-хубавите футболисти от целия свят. А същото се отнася и за треньорите. Пари има задоволително и това разрешава да се притегля в действителност най-високата класа. Много от непознатите треньори избират да си водят чужденци. Обратния образец е аржентинецът Маурисио Почетино, който залага в Тотнъм на значително англичани. Целта оправдава средствата, а тя е да си допустимо най-високо в класирането.
- Стила на кой треньор най-вече харесвате?
- Не желая да посочвам един човек и един жанр. Наскоро се срещнах с Почетино и ще ви кажа, че той е доста добър човек и експерт. Юрген Клоп също е подобен. Аз обичам да приказвам за личностите, за хората. Когато си добър човек, то и тимът ти играе добър футбол.
- Антонио Конте завоюва купата с Челси в първия си сезон, само че е надалеч от триумф в този момент.
- Очаквах да му е доста мъчно. Искаше ми се Ливърпул да е любимецът този сезон, само че...
- Защо Манчестър Юнайтед, най-успешният клуб във Висшата лига, не може да стане първенец след ерата на Алекс Фъргюсън?
- Това е въпрос на еволюция. Вижте какъв брой е популярен Ливърпул от 70-те и от 80-те години. А в този момент, към този момент близо 30 сезона, тимът не може да стане първенец. Манчестър Юнайтед пък дълго доминираше във Висшата лига, само че...Винаги времето ти изтича и някой различен поема вълната.
- Защо до този сезон британските тимове в един дълъг интервал не успяваха да стигнат последните стадии в Шампионската лига? След купата на Челси през 2012-а никой от тях не е бил на край.
- Защото испанците са прекомерно положителни. Ние имаме най-хубавото състезание, само че не и най-хубавите тимове. Вижте единствено какво прави Кристиано Роналдо в Реал (Мадрид). Той е в действителност свръхестествен към този момент толкоз години.
- След края на кариерата си се влюбихте и в журналистическата специалност. Имате коментарна графа във вестник, анализирате по малкия екран. Кое е по-трудно – да играеш или да коментираш?
- Може би по-трудна е сегашната ми работа. Когато си на терена, взимаш решенията за момент. А в този момент би трябвало да анализираш за какво някой е сбъркал или за какво е направил спасяването на годината. Как се е стигнало до него? Кой преди този момент е сбъркал? Но не можеш нищо да промениш. Трябва да го изкоментираш по този начин, че да е забавно за аудиторията.
- Имало ли е треньор или футболист, който ви се е ядосал за коментар?
- Не, тъй като не приказвам неприятно за хората. Освен това аз съм квалифициран треньор и знам какво е. Аз съм повече анализатор, в сравнение с коментатор. Не ми е в стила да охулвам някого.
- Вече започнахте като треньор, само че в Индия. Защо чак там? Какви са упоритостите ви?
- Започнах в Индия с Керала Бластърс като играещ управител. Там сезонът е единствено четири месеца. Искам да бъда треньор или състезателен шеф. Искам обаче и да си запазя контакта с малките екрани. Ще остана вечно във футбола. Моята цел е да развъртвам футболисти и изобщо да съм част от играта.
- Фил Невил сподели в изявление пред нас, че в родината си британските треньори нямат късмет за развиване. Вярно ли е?
- Много зависи дали ще приемеш точната работа. Ако в миналото стана треньор в Англия, ще желая клубът да разбере моята философия и да ми даде късмет да развъртвам млади футболисти, а не да закупувам непознати. Гледай онлайн всички мачове на Димитър Бербатов от индийската Супер лига извънредно по Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР