Дейвид Бауи е определен за най-великия артист на ХХ век

...
Дейвид Бауи е определен за най-великия артист на ХХ век
Коментари Харесай

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век

Дейвид Бауи е избран за най-великия актьор на ХХ век от феновете на тв шоуто “Икони ” на Би Би Си. В гласуването са номинирани велики персони в 7 категории: деятели, спортисти, художници и писатели, водачи, откриватели, учени и артисти/поп икони.

В първите четири категории гласуването към момента не е завършило. За най-велик водач на ХХ век е определен първият черен президент на Южна Африка Нелсън Мандела. Предпочетен е пред английския политик Уинстън Чърчил, най-дълго управлявалия американски президент Франклин Рузвелт и Желязната лейди Маргарет Тачър.

Полярният откривател Ърнест Шакълтън е предпочетен от читателите на Би Би Си пред първия човек, стъпил на Луната Нийл Армстронг, първата жена, която обикаля сама и картографира Арабия – Гъртруд Бел и Говорещата с шимпанзета – естествоизследователката Джейн Гуудал.

Математикът и криптограф Алън Тюринг, който през Втората международна война дешифрира кода на немската “Енигма ” печели пред откривателката на радия и полония Мария Кюри и пред Алберт Айнщайн и откривателя на лекарството срещу малария Ту Йоуйоу, който през 2015 завоюва Нобелова премия за медицина.

В категорията актьори Бауи е определен пред Чарли Чаплин, Били Холидей и Мерилин Монро. Гласуването е за това, че е иноватор, който обрисува насоките на музиката на ХХ век.

На 10 януари се навършиха три години от гибелта на артиста, който загуби тежката борба с рака на черния дроб единствено два дни след 69-я си рожден ден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР