Действията по разрешаване на казуса с горящите сръбски баржи с

...
Действията по разрешаване на казуса с горящите сръбски баржи с
Коментари Харесай

Местят тлеещите баржи на пристанището в Русе

Действията по разрешаване на проблема с горящите сръбски баржи с въглища, които са в река Дунав, започнаха през вчерашния ден

Конвоят е от четири шлепа, три от които са натоварени с въглища, а един с арматурно желязо. Според капитана към този момент има настъпили деформации в структурата на двете горящи баржи, а непрекъснатото им обливане с вода е довело до натежаване на съдовете. Те обаче към момента са в положение да бъдат преместени по вода, осведоми.

Около 17 часа през вчерашния ден баржата с желязо е била отделена от конвоя и придвижена към Пристанище Изток в Русе. В идващите дни следва нейното разтоварване, като е получено позволение от Агенция „ Митници “ за тази активност, защото товарът е на притежател от страна, която не е член на Европейски Съюз. Целта е разтовареният съд да бъде употребен за претоварването на въглищата, които пожарникарите от Гюргево се пробват да гасят, само че към този момент неефективно.

Баржите с въглища ще бъдат придвижени към пристанището в Русе, където плаващ кран ще взема от товара и ще го поставя в празната секция. След като бъдат разстлани там, ще бъдат заливани с вода и ще се взема нов пласт, до момента в който се реализира 50 % разтоварване на съда.

Сръбският корабособственик е уведомил българските и румънските институции, че от Белград са потегли две празни секции, които да се включат в интервенцията. Докато дойдат, ще се работи единствено с тази с разтовареното желязо.

Интересен е въпросът с плаващия кран. Оказва се, че притежателят не е търсил подпомагане от ИАПДД за крана „ Титан “, а ще употребява кран, който е под австрийски байрак и се намира на българския бряг, в непосредствена непосредственост до котвостоянката на „ Титан “. Сръбският корабособственик се е свързал с оператора на крана и за шанс се е оказало, че кранът е в подготвеност, на локация и има свободен календар да извърши тази интервенция.

Става ясно още, че въпросният ескорт още на 2 юли е застанал на позицията, на която е сега, само че на 8 юли е потърсен контакт за подпомагане от българска и румънска страна. Оказва се, че е с дълбочина на прегазване сред 2.30-2.50 метра, само че е бил претрупан и е потеглил макар усложнената конюнктура, където на прага при Белене не могат да минават съдове с дълбочина над 2 метра. Всяка от баржите с въглища придвижва 1200 тона товар.

Още на 8 юли, когато е зародил пожарът, на капитана е било препоръчано подпомагане от румънските гранични служби за гасене и изхвърляне на част от товара, само че той е отказал. По неофициална информация това не е първият случай на този транспортен съд с този капитан – при започване на годината е имало още веднъж пожар, единствено че в региона на пристанище Видин.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР