Действията на САЩ ще имат отражение върху европейската политика. Може

...
Действията на САЩ ще имат отражение върху европейската политика. Може
Коментари Харесай

Радан Кънев: Очаквам пряка заплаха със спиране на европейски средства

Действията на Съединени американски щати ще имат отражение върху европейската политика. Може да чакаме внезапно сгъстяване на тона към България в околните дни и седмици, изключително във връзка с статуквото в правосъдната система. Много скоро бих очаквал директна опасност със прекъсване на европейски средства.

Това декларира евродепутатът Радан Кънев в изявление за уеб страницата " Тоест ", представен от Офнюз.

Според него България я чакат: " изострен отчет на Европейска комисия с ясни рекомендации за промяна на прокуратурата; директна опасност за прекъсване на еврофондове; следствия от Европейската прокуратура ".

За него в решението на американските управляващи за наказания няма изненада, от дълго време се е чакал по-остър ход от тяхна страна против корупцията в България.

" Това, което виждаме, е, че както изпълнителната власт, по този начин и службите и прокуратурата не са обърнали внимание на партньорските контакти през последните месеци и години. И са се създали на разсеяни за корупцията във властта и изключително когато става дума за личността и мрежите на Делян Пеевски. Това лице и цяла една корупционна мрежа доскоро не съществуваха за българската прокуратура ", споделя Кънев.

Той преглежда глобите против Васил Божков като позиция, че " той е рисков представител на проведената престъпност у нас ", а посредством решението да ги наложат точно по закона " Магнитски " " акцентират политическата корупция, с цел да стане ясно, че в България обвинявания против Божков съответно по тази точка няма. (...) Така те обръщат внимание, че най-вероятно данните, които са дали по линия на партньорството на службите, не са били употребявани от българската прокуратура ".

" А Илко Желязков е явен облик на връзката сред Пеевски и изпълнителната власт в България, и то освен при ръководството на Бойко Борисов, само че и при ръководството на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ", счита Кънев.

" Сигурно е, че Докладът за България ще бъде извънредно изострен и фокусиран върху същността на казуса, а той е положението на правораздаването и бранш „ Сигурност “, и изключително на българската прокуратура. Документът на Европейска комисия ще бъде съпроводен с доста по-ясни и безапелационни рекомендации за промени в правосъдната система и прокуратурата и чакам нескрита опасност за това, че европейските фондове за България ще бъдат отчасти лимитирани или спрени, в случай че страната ни не предприеме незабавни дейности.

Ние се намираме в положение на цялостен неуспех на опитите за битка с корупцията по високите етажи на властта, в това време службите и прокуратурата спомагат на корупцията, а не я попречват - споделя Кънев и добавя: " Можем да бъдем сигурни, че нетърпимостта към корупцията в България ще бъде доста ясно изразена по чужд до момента метод от всички европейски институции и служби. И това е доста добра, въпреки и закъсняла вест ".

Според него не може да се чакат продуктивни дейности от основния прокурор Иван Гешев. Смята, че потребният ход от управлението на българската прокуратура " се назовава " оставка ". " Главният прокурор Иван Гешев би трябвало просто да се отдръпна, тъй като не може да чакаме хората, назначени от Делян Пеевски, да стартират следствие против него ", добавя Кънев.

Според Радан Кънев реакцията на някогашния министър председател Бойко Борисов не е израз на боязън.

" Мисля, че Борисов е рационален човек и той знае, че времето за боязън е отминало. А неговата политическа кариера е въпрос в минало време. Ако желае да избави партията си, той би трябвало да се отдръпна от лидерската си позиция още преди изборите на 11 юли. Не съм забелязал обаче на Борисов доста да му пука за партията му ", разяснява евродепутатът.

В реакциите на Движение за права и свободи и ГЕРБ обаче има нещо доста значимо, счита той: " С обществената отбрана на Пеевски Движение за права и свободи потвърди, че е невероятно да се отърси и разграничи от него, както и че незаконните мрежи на Пеевски са завладяли партията. От другата страна е директното самопризнание на Борисов, че той поддържа сериозен систематичен контакт с Делян Пеевски. (...) Борисов знае, че следват нови разкрития за връзките сред двамата, и по тази причина бърза да си признае за тези контакти ".

" В своето комплицирано излияние в четвъртък Борисов неколкократно акцентира, че като министър-председател е имал доста добър партньорски контакт с американските служби, който в никакъв случай не е прекъсвал. Това значи единствено едно нещо – всички въпросни доказателства са от дълго време предадени на българските служби. Реакцията на американските управляващи по закона „ Магнитски “ е реакция на обстоятелството, че нашите служби не са реагирали на данните, които са им били дадени по линия на партньорския продан. Тази линия е неофициална, стреми се да щади сътрудниците и да ги насочва към правилните решения, без да се стига до конфузната обстановка от оня ден, в която България е сложена поради тези хора. И защото съм склонен, че Гешев няма да се отдръпна, мисля, че сега ние, политиците, би трябвало да стартираме диалога за бъдещето. Картината на предишното е много ясна и тя в България не е загадка. Христо Иванов и Слави Трифонов споделиха нещо доста правилно, а точно че гражданското общество у нас свърши доста работа през последните години ", приключва Кънев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР