Действията на главния прокурор ще амбицират президента и се надявам

...
Действията на главния прокурор ще амбицират президента и се надявам
Коментари Харесай

Анализатори: Главният прокурор амбицира една от най-защитените фигури - президента

Действията на основния прокурор ще окуражават президента и се надявам да има силата и куража да предложи обилни промени на политическата ни система ". Това съобщи в предаването " Преди всички " на БНР политологът Слави Василев, работил за акцията на президента Румен Радев.

Журналистът и анализатор Михаил Кръстев предвижда на собствен ред по националното радио, че президентът ще заеме по-скоро " обрана позиция, тъй че да си остави поле за деяние при възможни последващи дейности от страна на прокуратурата ".

Вчера стана ясно, че Конституционният съд (КС) е образувал дело по искане на основния прокурор Иван Гешев за предоставяне на наложително пояснение на конституционната наредба, обвързвана с търсене на наказателна отговорност от президента.

" Изглежда ми доста подозрително по какъв начин напълно при започване на мандата си основният прокурор взема решение да се възползва от конституционните си пълномощия - той има право да пита Конституционния съд, за имунитета на Румен Радев, в случай, че нищо в обществото не буди съмнения, че президентът желае да реализира или е осъществил някаква държавна измяна ", означи Слави Василев.

Президентската институция е една от най-защитените нормативно и като такава е доста мъчно уязвима на каквато и да е офанзива, било то от основния прокурор, счита Михаил Кръстев.

Конституционно президентът в действителност е измежду най-защитените фигури, само че би трябвало да разгледаме въпроса от политическа позиция, акцентира Слави Василев. Нямам подозрения, че дейностите на Гешев са политически, добави той. Според Василев протичащото се има връзка със започнатите от президента съвещания за смяна в конституцията.

" Консултациите, които президентът прави за смяна на Конституцията, биха могли да родят предложение, което да не се хареса на статуквото. Това предложение би могло да бъде някаква по-коренна смяна на политическата система ", посочи Слави Василев. " Действията на Иван Гешев с Конституционния съд са размахване на пръст към президента: " Недей да предлагаш по-сериозни промени ".

По bTV юрист Михаил Екимджиев съобщи, че самодейността на Гешев е едно профилактиране на президента, президентът да бъде държан за каишка, с инспекции, следствия, с цел да не помни за концепциите си за промени в конституцията и за ограничение на пълномощията на основния прокурор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР