Действията на главната прокуратура от последните дни предизвика остра критика

...
Действията на главната прокуратура от последните дни предизвика остра критика
Коментари Харесай

БХК: Подкрепяме президента. Главният прокурор не бива да е недосегаем

Действията на основната прокуратура от последните дни провокира остра рецензия от страна на Българския хелзинкски комитет.

Ето позицията на БХК:

БХК показва своята мощна угриженост от дейностите на основния прокурор през последните дни. Те още веднъж демонстрират незабавната нужда от промяна в конституцията, която да разреши без значение следствие на неговите дейности.

В рамките на три дни основният прокурор отговори на упованията и паниките, декларирани от юридическата и правозащитна общественост преди избора му.

На 27 януари 2020 година господин Гешев ангажира Конституционния съд с нереално, без съответен проблем, пояснение на конституционните правила, уреждащи президентския имунитет, въпреки тези правила да са пределно ясни. В настояването на основния прокурор се съдържа неприемлива и зле прикрита опасност към настоящия държавен глава.

Същевременно въпросите и анализът в настояването му демонстрират обезпокоително ниското равнище на неговата правна просвета. В обществените си изказвания след внасяне на питането в Конституционен съд основният прокурор изясни това свое деяние с възможни данни, че президентът бил взел участие в осъществяване на закононарушение и формирано досъдебно произвеждане, което се водело против него.

Само ден по-късно прокуратурата сама оповести записи, направени чрез използването на специфични разследващи средства, на диалог сред две лица, като за едното се твърди, че е „ непостоянен с решителност мъж, който евентуално е президентът “.

На 29 януари 2020 година с публично изказване прокуратурата „ прекрати всевъзможни контакти с президентството, с изключение на формалната писмена преписка “.

Събитията от последните дни са изключително тревожни, защото оповестението на данни, събрани посредством специфични разследващи средства, е деяние, наказуемо по Наказателния кодекс. Съгласно наредбата на член 145а от Наказателен кодекс:

“(1) Който употребява информация, събрана посредством потребление на специфични разследващи средства, отвън нейното предопределение за запазване на националната сигурност или за задачите на наказателното произвеждане, се санкционира с отнемане от независимост до три години и санкция до петстотин лв..

(2) Когато действието е осъществено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата работа, наказването е отнемане от независимост от една до пет години и санкция до пет хиляди лв. ”.

Изнасянето пред обществото на частична информация от неприключило наказателно произвеждане е манипулативно деяние, което унищожава съществени правила на наказателното право, като спазването на презумпцията за невиновност до изговаряне на неоправдателна присъда от съд.

Ситуацията повдига редица въпроси, всички от които реторични, а някои от тях заложени за прощален път: Кой ще проверява основния прокурор? Ще си разреши ли прокурор да извърши предварителна инспекция, с цел да откри най-малко налице ли са мотив и данни за формиране на досъдебно произвеждане? Има ли смисъл от сигнализиране на
прокуратурата за осъществено закононарушение по член 145а от Наказателен кодекс от основния прокурор? Ако бъде сезирана прокуратурата с сходен сигнал, това няма ли да бъде употребявано в ущърб на сигналоподателя?

В България няма опция за без значение следствие на дейностите (или бездействията) на основния прокурор. Затова той може да предприеме всевъзможни дейности, в това число хипотетично незаконни. В случая като очевидна опасност против фигурата на президента, който въплъщава единството на нацията.

Подкрепяме президента, поради отчетливото безмълвие на политическите сили, в неговите старания за изменение на конституцията в посока лишаване на недосегаемостта на основния прокурор. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в сай
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР