Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се

...
Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се
Коментари Харесай

ЕК и ЕЦБ: България изпълнява числовите критерии за еврото, но това не е достатъчно

Действително към този момент има ново условие - присъединението към еврозоната се обвързва с включване в банковия съюз, съобщи Валдис Домбровскис, който е еврокомисарят, отговарящ за еврото

© Francois Lenoir Още по тематиката
Хладен душ за евро-надеждите на кабинета?

Представители на европейските институции ще се опитат да разубедят държавното управление на Бойко Борисов да подава молба за влизане в чакалнята на еврозоната
22 май 2018
Макрон: Франция желае България в ERM II, само че дружно с банковия съюз

Изказването на френския президент не даде цялостна изясненост дали страната скоро ще влезе в чакалнята на еврото
18 май 2018
Гунтрам Волф: Не мисля, че в този момент България ще бъде позволена в ERM-2

Директорът на Bruegel пред " Капитал "
10 май 2018
Защо България не желае в банковия съюз

След четири години отсрочване, нежеланието на България да влезе в единния банков контрол може да попречи на стремежа й към еврозоната
4 май 2018
Сделката на Борисов за еврозоната

България ще опитва да влезе в клуба на еврото до два месеца. Засега без да даде надзора над банките си, а това понижава шансът ни
4 май 2018 България извършва числовите критерии за приемане на еврото, само че има потребност от промени за възстановяване на качеството на работа на институциите си. В по-дългосрочен проект има опасения до каква степен инфлацията в страната ще продължи да е близка до тази в еврозоната поради " неотдавнашните нараствания на разноските за труд на единица продукция " и процеса на догонване на западните стопански системи. Това излиза наяве от отчета за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ), който беше оповестен в сряда. Той се изготвя на всеки две години и е за готовността на страните отвън еврозоната да одобряват единната европейска валута.

В същия ден излезе и сходен разбор на Европейската комисия, като в него се показва, че България дружно с Хърватия извършват всички критерии за конвергенция като се изключи този за валутния курс, защото не са членове на валутния механизъм (ERM II). Докладите се чакаха от кабинета точно с цел да бъдат употребявани като фиктивен мотив България да задвижи процедурата за така наречен чакалня за еврото.

Анализът на ЕЦБ значително показва същите провокации пред страната като в отчета си през 2016 година От еврокомисията пък тази година са се въздържали от директна оценка дали страните извършват всички условия да бъдат поканени в еврозоната за разлика от предходния отчет.

Ако се съди по изявленията в непознатите медии, предшестващи анализите на ЕЦБ и Европейска комисия обаче, в Брюксел и Франкфурт настроенията по отношение на българската поръчка не са изключително положителни. А като в допълнение неофициално изискване на София се слага първо да се причисли към Mеханизма за тясно съдействие (вариантът за страни отвън еврозоната да одобряват единния банков контрол на ЕЦБ).

Банковият съюз – новото изискване

Още преди няколко седмици министър председателят Бойко Борисов разгласи, че от България е поискано първо да се причисли към банковия съюз. Впоследствие и някои от страните членки също възприеха тази позиция, като френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Франция " желае България да се причисли към ERM II, само че по едно и също време да влезе и в банковия съюз ". Формално това не е аршин, с цел да се влезе в ERM II.

" Действително към този момент има ново условие - присъединението към еврозоната се обвързва с включване в банковия съюз. Това се дължи на поуките, които извлякохме от рецесията - би трябвало да осигурим резистентност освен на публичните разноски, само че и на финансовия бранш. Затова банковият бранш е подложен на непоколебим контрол в страните, които чакат да вкарат общата валута ", разясни през днешния ден заместник-председателят на Европейска комисия, отговарящ за еврото и обществения разговор, Валдис Домбровскис по време на конференция в Брюксел.

В същото време той съобщи, че Европейска комисия приветства актуалната работа на българското държавно управление за включване във валутния механизъм ERM II. " Готови сме да предоставим финансова помощ за тази цел със идващия бюджет на Европейски Съюз. Следващите стъпки би трябвало да бъдат избрани от Европейската централна банка ", добави Домбровскис.

Инфлацията като дълготраен риск

В отчета си ЕЦБ показва, че " в дълготраен небосвод съществуват съществени опасения за устойчивостта на конвергенцията във връзка с инфлацията в България ". От банката обръщат внимание на неотдавнашните нараствания на разноските за труд на единица продукция. Според тях процесът на догонване на западните стопански системи и приходи може да докара до по-висока инфлация в България по отношение на тази в еврозоната предвид на това, че Брутният вътрешен продукт на човек от популацията и ценовите нива още са доста под тези в еврозоната. " За да се избегне натрупването на несъразмерен ценови напън и на макроикономически несъответствия, процесът на догонване би трябвало да бъде подсилен с подобаваща политика. В частност, до момента в който почасовите разноски за труд в България са към момента най-ниските в Европейски Съюз, повишаването на заплатите би трябвало да подхожда наред с другото и на растежа на продуктивността на труда, с цел да се запазят ценовата конкурентоспособност и привлекателността на България за задграничните вложители ", се показва в отчета.

Независимостта на централната банка

И в двата отчета се обръща внимание на правната рамка. " Българското законодателство не подхожда на всички условия за самостоятелност на централната банка, на възбраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в евросистемата ", споделят от ЕЦБ. Констатацията не е нова, а един от проблемите с независимостта е обвързван с метода, по който се избира гуверньорът на Българска народна банка, и неналичието на задоволително гаранции, че ръководещите няма да го сменят, преди да изтече мандатът му. Не е приложена заложената в контракта за Европейски Съюз възбрана на ЕЦБ за парично финансиране и олихвяване на държавните депозити от националните централни банки. Европейска комисия обаче разяснява, че ръководещите в България са поели ангажимент в границите на 2018 година да създадат нужните ремонти в Закона за Българска народна банка.
Обръща се внимание и на високото ниво на необслужваните заеми за нефинансови предприятия, макар че в тази област има прогрес. " Властите следва да насърчат изчистването на балансите на банките посредством унищожаване на юридическите и правосъдните спънки за преструктурирането на необслужваните заеми ", показват от ЕЦБ. Оттам предлагат и в допълнение рационализиране на надзора върху банковия и небанковия бранш.

Работата на институциите

Традиционно в отчетите и на ЕЦБ и на Европейска комисия се обръща внимание и на качеството на институциите и ръководството. Констатациите тук не са по-различни от тези преди две години - че в България те са слаби, сходно на останалите страни от района.
" Структурните промени за рационализиране на институционалната и бизнес среда са от решаващо значение за привличането на директни задгранични вложения и за повишението на евентуалния напредък. Това включва доста понижаване на корупцията, обезпечаване на самостоятелна и ефикасна правосъдна система и възстановяване на просветителната система ", показват от ЕЦБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР