Президентът на Зимбабве Мнангагва преизбран след напрегната конкуренция

...
Действащият президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва беше обявен за победител
Коментари Харесай

Действащият президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва беше обявен за победител на президентските избори в страната в събота, след като си осигури абсолютно мнозинство в напрегната президентска надпревара, която беше помрачена от забавяния.

„Избирателната комисия на Зимбабве обяви резултатите от президентските избори за 2023 г. Негово превъзходителство президентът Емерсън Мнангагва беше обявен за победител с 2 350 711 гласа, което представлява 52,6% от гласовете, следван от Нелсън Чамиса от партията Гражданска коалиция за промяна (CCC), който отбеляза 1 906 734, което е 44% от гласовете,” Министерството на информацията на Зимбабве туитна в събота.

Победата на 80-годишния мъж разширява продължилата десетилетия хватка на Zanu-PF върху политиката на Зимбабве, която беше доминиращата партия в страната, откакто получи независимост от Великобритания през 1980 г.

45-годишният Чамиса беше оптимистичен за победата и сега отхвърли резултатите, обявени от избирателната комисия. Не се знае веднага дали той ще заведе правно предизвикателство.

Неговата партия по-рано осъди късното разполагане на материалите за гласуване, което предизвика широко разпространени забавяния на гласуването, и също така цитира някои предполагаеми нередности в процеса на гласуване.

Състезанието е състезание с два коня между президента Емерсън Мнангагва от управляващата партия Zanu-PF (вляво) и основната опозиция Нелсън Чамиса от Гражданската коалиция за промяна (д). Състезанието е състезание с два коня между президента Емерсън Мнангагва от управляващата партия Zanu-PF (вляво) и основната опозиция Нелсън Чамиса от Гражданската коалиция за промяна (д). Getty Images, Ройтерс

В изявление от сряда CCC каза, че някои от неговите кандидати са били пропуснати от бюлетините, които в някои случаи, добави той, са били отпечатани със снимки на кандидатите на управляващата партия в списъци на CCC.

Избирателната комисия не отговори на тези обвинения.

Нелсън Чамиса, лидер на основната опозиционна партия в Зимбабве, Гражданската коалиция за промяна (CCC). Нелсън Чамиса, лидер на основната опозиционна партия в Зимбабве, Гражданската коалиция за промяна (CCC). KB Mpofu/Ройтерс

Гласуването продължи за втори ден в части от Зимбабве, където гласуването започна със закъснение от графика в сряда. Президентски указ удължи гласуването до четвъртък в три провинции, включително столицата Хараре, където партията на Чамиса се радва на широка подкрепа.

Наблюдателите похвалиха мирното провеждане на изборите, но казаха, че изборният процес не отговаря на много регионални и международни стандарти.

Мисията на Европейския съюз за наблюдение на избори (EU EOM) заяви в предварителен доклад, публикуван в петък, че „основните свободи са били все повече ограничени“ по време на изборите, добавяйки, че са наблюдавани и „актове на насилие и сплашване“, водещи до „климата на страх“. по време на изборите.

Около 40 наблюдатели на изборите бяха арестувани от полицията в Зимбабве в четвъртък за предполагаемо координиране на оповестяването на резултатите преди окончателното преброяване на бюлетините.

Правозащитната организация Amnesty International заяви, че арестите са извършени „след като Форумът на НПО в Зимбабве публикува доклад, описващ подробно нередностите, които са наблюдавали в деня на изборите“.

Това бяха вторите избори в Зимбабве, откакто авторитарният лидер Робърт Мугабе беше свален от военните през 2017 г.

Мнангагва, по прякор "Крокодила", наследи Мугабе, след като помогна за организирането на преврата, който го свали. Той запази властта си през следващата година, когато победи Чамиса в силно оспорван президентски вот.

На тези избори през 2018 г. Мнангагва спечели 51% от общия брой бюлетини, докато Чамиса взе 44%. Резултатите бяха оспорени от Чамиса, който описа изборите като „измамни и незаконни“ и повдигна съдебно оспорване. Мнангагва обаче положи клетва, след като конституционният съд на Зимбабве потвърди победата му.

Лесно за прогнозиране

Според анализатори изходът от последните избори е по-лесен за прогнозиране. „Не съм сигурен, че изборите ще променят играта“, каза Елдред Масунунгур, експерт по политика и управление в Университета на Зимбабве. „Не виждам никакви сигнали или индикации, че изборите са преломни“, каза той пред CNN преди изборите в сряда.

Партията Zanu-PF на Mnangagwa също каза пред CNN, че очаква да спечели със съкрушителна победа. „Ние ще победим опозицията“, каза нейният национален говорител Крис Мутсвангва в навечерието на изборите.

„Това ще бъде свлачище срещу опозицията“, добави той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР