Действащият държавен глава Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница

...
Действащият държавен глава Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница
Коментари Харесай

Оспорвана битка: Макрон и Льо Пен отиват на балотаж

Действащият държавен глава Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен отиват на балотаж на 24 април след първия тур на президентските избори във Франция.

При обработени 94% от гласовете той води с 27,40 на 100, а за нея са дали своят вот 24,15 на 100, оповестиха от френското вътрешно министерство.

Всички съществени претенденти без крайнодесния Ерик Земур приканиха да се гласоподава срещу Льо Пен на втория тур на изборите за държавен глава. Тя от своя страна прикани за поддръжка французите с разнообразни възгледи и генезис. " Ако бъда определена на втория тур, ще бъда президент на всички жители ", съобщи Марин Льо Пен.

Ако завоюва, Еманюел Макрон ще бъде първият президент от Петата френска република, избран отново за втори мандат от 20 години насам. " Нищо не е решено ", съобщи Макрон. Той поздрави отпадналите претенденти и ги прикани да се обединят към плана му и да отхвърлят крайната десница.

Ключова роля за втория тур ще има електоратът на крайнолевия Жан-Люк Меланшон, който е на трето място с 21,95% от гласовете и съвсем доближава Льо Пен. Подкрепен най-много от младите, той съобщи, че няма да даде гласове за крайната десница, само че електоратът му е мощно разграничен.

Четвърти е противникът на Льо Пен в крайнодесния бранш Ерик Земур със 7,05%. Пета е кандидатката на консервативната десница от партията " Републиканците " Валери Пекрес с 4,79%.

Кандидатката на социалистите и кметица на Париж Ан Идалго получи близо 2% поддръжка.

Активността на гласоподавателите е от най-ниските в историята на тези избори - към 25% не са отишли до урните. Впечатляват забележителният брой гласове, отишли за претендентите от крайната левица и десница, и цялостният неуспех на представителите на обичайните партии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР