Действащите темпове на глобална ваксинация срещу COVID-19 ще позволят в

...
Действащите темпове на глобална ваксинация срещу COVID-19 ще позволят в
Коментари Харесай

ООН: Не вирусът, ваксините да се разпространяват като горски пожар!

Действащите темпове на световна имунизация против COVID-19 ще разрешат в Африка да се реализира стаден имунитет едвам през 2024 година, а това заплашва да се появят нови инфекции от ковид, които може да се окажат по-опасни от разновидността Омикрон. Това съобщи през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в речта си пред Общото заседание по целите в работата през 2022 година

" Омикрон стана следващото предизвестие. Следващият вид може да бъде по-лош. Прекратяването на разпространяването на инфекцията би трябвало на всички места да се трансформира в съществена точка от дневния ред. В същото време вирусът не трябва да се употребява като прикритие за подкопаването на човешките права, орязването на гражданските свободи и на свободата на словото ", съобщи 72-годишният португалец.

Той акцентира, че е значимо да продължи акцията за световна имунизация, чиято скорост " изостава от поставените цели ".

" Науката сподели ясно, че имунизациите работят и избавят човешки живот. През октомври СЗО сложи задачата до края на 2021 година да се имунизират 40% от популацията на планетата и 70% - доникъде на тази година. Засега не се приближаваме до тази цел. Темповете на имунизация в страните с високи приходи са седем пъти по-високи, в сравнение с в страните от Африка. С тази скорост имунизация от 70% на популацията в Африка ще може да се реализира едвам през 2024 година ", уточни Гутериш.

Генералният секретар на Организация на обединените нации уточни, че светът към този момент създава всеки месец 1,5 милиарда дози ваксина против ковид. И разяснява:

" Но тяхното разпространяване е скандално неравномерно и е належащо да се подсигурява, че имунизацията е универсална. Не вирусът би трябвало да се популяризира като горски пожар, а имунизациите. Трябва да създадем повече, с цел да подготвим нашия свят за идващото огнище, както предлагат самостоятелни специалисти по пандемия. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР