Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът на

...
Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът на
Коментари Харесай

Бисер Петков: Таванът на пенсиите остава, но се повишава за всички от 1 юли

Действащата норма в Кодекса за обществено обезпечаване планува таванът на пенсиите да отпадне за пенсиите, отпуснати от 2019 година, а надлежно да се увеличи на 40% от оптималния застрахователен приход за отпуснатите до края на 2018 година Това сподели в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия общественият министър Бисер Петков. По думите му, в утвърждения през вчерашния ден от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт проектобюджет за идната година е препоръчана смяна, която допуска опазване на тавана за всички пенсии - нови и остарели, като се покачва размерът на този таван. Това ще стане от 1 юли 2019 година и тъй като е планувано оптималния застрахователен приход да се увеличи от 2600 на 3000 лева, таванът от идната година ще стане 1200 лева, а до 1 юли ще е в размер на 910 лева Така, че таванът остава, само че се покачва от 1 юли за всички пенсии, посочи общественият министър.

 Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Предвиденото в законопроекта е доста повишение на тавана или оптималния размер на пенсиите с 290 лева, т.е. от настоящия таван от 910 година се усилва на 1200 лева, което ще разреши на към 40 000 пенсионери, които в този момент не получават част от пенсията си, да я получат в цялостен размер. Ще останат към 25 000, които ще имат изчислена по-висока пенсия от тези 1200 лева, само че ще получават 1200 лева Проблемът за изцяло отпадане на новите пенсии намира отчасти решение в проектобюджета на ДОО за идната година. За тогава е планувано изчисляването на новите пенсии да се взима под внимание прихода след 1999 година Ако лицето няма 3 цялостни години, надлежно има опция за връщане обратно, с цел да се пресметна пенсията минимум от 3 години. Но това са частни случаи, планувани в законопроекта. Другата смяна е да се ограничи самостоятелния коефициент, който в този момент ще се пресмята по нов метод като месечни съотношения да не е по-висок от съотношението от оптималния застрахователен приход и средномесечния застрахователен приход.  Надзорният съвет към Национален осигурителен институт утвърди проектобюджета за ДОО Надзорният съвет към Национален осигурителен институт утвърди проектобюджета за ДОО
Надзорният съвет към Националният застрахователен институт утвърди проектобюджета за Държавното публично обезпечаване. В него е заложена концепцията да не нар...

От идната година минималната пенсия е 219 лева при предел на бедността 348 лева Министър Петков изясни, че минималната пенсия постоянно е изоставала от линията на бедността, като предходната година тези пенсии бяха по-значително увеличени и посочи, че тук става дума за трудови пенсии, чиито размери зависят от осигурителния принос на лицата, и огромна част от тези пенсии се субсидират.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: " Това, което общественото министерство планува да направи, е към тази целева група пенсионери да обезпечи спомагателни целеви помощи за отопление " .
Досега 200 000 са получавали тези помощи, сега не престават записванията (до края на този месец). Министерството приготвя решение да се заплати в допълнение на тези хора, с цел да могат да посрещнат по-високите цени на горивата за отопление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР