Дейр ел-Балах, Ивицата Газа – В малка тясна стая с

...
Дейр ел-Балах, Ивицата Газа – В малка тясна стая с
Коментари Харесай

Абу Сахер ал-Магари: Човекът, който завива мъртвите в Газа

Дейр ел-Балах, Ивицата Газа – В дребна тясна стая с бели плочки един човек работи старателно всеки ден, стоешком дълги часове над повдигната платформа с бели платове, висящи от парапетите.

Повече от месец Абу Сахер ал-Магари стои над тази платформа, нежно се грижи за телата, които идват в болничното заведение на мъчениците в Ал-Акса в централната част на Ивицата Газа.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Масови гробове, прибързани погребения: Погребалните ритуали заобикалят мъртвите в Газа по време на Израелска война Повече смъртни случаи на деца в Газа за 3 седмици от общия годишен брой от 2019 година насам: Неправителствени организации Снимки: Още израелски офанзиви, повече гибел и опустошения в Газа завършек на списъка

53-годишният мъж, който има спокоен тип, е покривал мъртвите в продължение на 15 години в тази болница. Но откогато израелската атака в Ивицата Газа стартира на 7 октомври, Ал Магари стана очевидец на голям приток на тела, доста от които осакатени.

Когато го попитаха за телата, които е видял, Ал-Магари стартира да плаче.

„ Никога не съм преживявал толкоз сложен миг в живота си “, сподели Ал-Магари, бършейки сълзи от бялата си брада.

„ През годините на моята работа аз използвах да затрупвам от 30 до най-много 50 естествени смъртни случаи на ден, а при положение на предходни израелски военни ескалации броят им може да доближи към 60 “, спомня си той.

Сега той покрива към 100 тела, а от време на време този брой може да нарасне до 200, според от интензивността на бомбардировките и зоните, ориентирани от израелските военни самолети.

„ Повечето от телата идват в болничното заведение в доста неприятно положение “, сподели Ал-Магари. „ Разкъсани крака, тежки натъртвания и дълбоки рани по цялото тяло. Никога до момента не съм минавал през нещо сходно. ”

„ Сърцето ми се къса от раздраните крака на децата “

Най-много жертви, които получава, са деца и дами, като естеството на техните пострадвания и рани не му е познато.

„ Това, което ме натъжава най-вече, е закриването на децата “, сподели Ал-Магари. „ Сърцето ми се къса, до момента в който групирам раздраните крака на децата и ги слагам в един саван. Какво са създали? “

За последните 34 дни повече от 10 800 палестинци са били убити при израелски офанзиви против линията Газа.

Това число включва повече от 4400 деца и 2900 дами, вследствие на което генералният секретар на Организация на обединените нации разказва Газа като „ гробище “ за деца.

Според Мохамед ал-Хадж, представител на болничното заведение, телата на минимум 2476 палестинци са пристигнали в болничното заведение на мъчениците в Ал-Акса от началото на войната в Газа.

Болницата имаше потенциал от 200 кревати за пациенти преди войната, само че беше принудена да добави още заради повече от 5300 ранени, които дойдоха в болничното заведение през последния месец, сподели ал-Хадж.

„ Разширихме легловия потенциал до 431 кревати и това ни сложи пред алтернатива и предизвикателство във връзка с обслужването на това уголемение “, сподели той.

Ал-Магари, който от време на време работи с помощник, е покрил телата, които са пристигнали в болничното заведение.

„ Започвам деня си с покриване на мъртвите и убитите от шест сутринта до осем вечерта, без да спирам “, сподели той пред Ал Джазира, откакто открадна миг за следобедната молитва.

Някои от телата, които идват, към този момент са в напреднала фаза на разложение с забележими кости и непоносима миризма, откакто са лежали с дни под руините на бомбардирани здания.

Други тела идват на части, някои изгорени до неразбираемост, сподели Ал Магари. Това е нещо ново, сподели той. Нараняванията са толкоз непознати за него, че той се чуди дали естеството на ракетите и експлозивите, употребявани при израелските офанзиви, е друго от това, което е било преди.

Моменти на прощаване – сърцераздирателни и жестоки

Въпреки ежедневните ужаси, ал-Магари си прави работата както постоянно. Той сподели, че е твърдо уверен, че членовете на фамилията би трябвало да имат правото да се сбогуват с околните си.

„ Моята задача ме изправя пред огромно предизвикателство “, сподели той. „ Родителите извън полудяват от тъга, крещят и плачат за детето си. Така че се пробвам да бъда толкоз съчувствен, колкото мога, и работя върху това телата да наподобяват представителни, с цел да могат да се сбогуват. “

Ал-Магари се концентрира върху общия тип на мъртвите, като изтрива кръвта и праха, след което изписва имената им върху плащениците им.

Оцелелите членове на фамилията са изключително шокирани да видят раздраните елементи от тялото на своите близки, които той деликатно слага в един саван.

„ Тези моменти на последно прощаване постоянно са сърцераздирателни и жестоки “, сподели той. „ Понякога получавам тела, които нямат характерности, заради избухливи шрапнели. Тук завързвам плащеницата, с цел да спестя членовете на фамилията да си спомнят своите близки в такова графично положение. “

Често той би трябвало да покрива телата в колите за спешна помощ, които идват в болничното заведение, тъй като е просто прекомерно мъчно да придвижи разчленените елементи на тялото до работното си място за измиване и покриване.

Ал-Магари сподели, че броят на телата, идващи в болничното заведение на мъчениците в Ал-Акса, се е удвоил след всеобщото изселване на жителите на град Газа към градовете в южната част на Ивицата Газа, което се е нараснало след 13 октомври.

„ Всеки ден дами, мъже и деца, всички цивилни, биват убивани при израелски офанзиви против техните домове или публични места или до момента в който пътуват на юг “, сподели той.

„ Няма време за рев “

Ал-Магари има вяра, че разискването на тежестта, която тази работа нанася върху психологичното му здраве, е „ разкош “ в светлината на пагубните условия, на които здравният бранш е подложен.

„ Справянето с този брой раздрани и изгорени тела, множеството от които деца, изисква високо равнище на психическа устойчивост, което не всяко човешко създание има “, сподели той. „ Всеки ден се изправям пред същинско тестване. Няма време да плачем или да се разпадаме по едно и също време, само че ние сме единствено хора. “

Работата на Ал-Магари в тези рискови условия не му оставя опция да мисли за фамилията си, което живее в бежанския лагер Нусейрат в центъра на град Газа.

„ Като всички родители, аз се опасявам за фамилията си, само че едвам мога да поддържам връзка с тях или да се успокоя “, сподели бащата на пет деца.

„ Когато се върна вкъщи, въобще не мога да приказвам със фамилията си “, добави той. „ Всичко, което желая от тях, е да ме оставят на мира, даже и да им липсвам. Това е отвън моя надзор. “

Тъй като израелските бомбардировки и наземна атака не престават, той знае, че е допустимо израелските удари да ударят по-близо до дома.

„ Често си представям, че моите деца могат да бъдат измежду жертвите, които ще покрия всеки миг “, сподели Ал-Магари. „ Всички са на прицел, без изключение. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР