Дейността в сферата на отнемане на незаконно придобитото имущество трябва

...
Дейността в сферата на отнемане на незаконно придобитото имущество трябва
Коментари Харесай

Германски експерт: Трябва политиците да доказват на прокуратурата, че имуществото им е законно

Дейността в областта на лишаване на нелегално добитото имущество би трябвало да бъде разширена. Редно е, както е в Германия, подобен човек да би трябвало да потвърди, че е придобил имуществото си законно, а не органите да потвърждават, че е нелегално. Това съобщи ръководителят на Фондация „ Конрад Аденауер” Торстен Гайслер по време на кръгла маса на тематика " Борба с корупцията и заслужено правораздаване – пътят към триумфа ", проведена от Движение " България на жителите " (ДБГ).
Той разяснява антикорупционните законопроекти на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, като съобщи изрично, че борбата за това кой да назначава шефа на новия орган не води до нищо потребно. " Важно е да има самостоятелност на този орган, да е законен и да не служи на политически интерес ", добави Гайслер и заключи: " Важно е да има самостоятелност на този орган, да е законен и да не служи на политически интерес. Изключително значимо е да се усили кръгът на лицата, които би трябвало да подават заявления за имущество. "
" Важно е да се каже, че всички би трябвало да са равни пред закона и да няма благоприятни условия за корист. Именно злоупотребите водят до загуба на доверие в органите. Най-голяма е вредата върху стопанската система, по тази причина дръзвам да кажа, че има още какво да се направи в битката с корупцията в доста от страните в ЕС”, съобщи той, като добави, че корупцията нанася загуби за над 120 милиарда евро на Евросъюза всяка година.

Гайслер съобщи още, че в доста от страните в Европейски Съюз резултатите от битката с корупцията са по-скромни, само че в тях не престават се одобряват закони и да се основават органи, което, по думите му, е обнадеждаващо.
Що се отнася съответно до нашата страна, специалистът съобщи, че би трябвало да се акцентира на прозрачността при възлагане на публични поръчки . По думите му това са едни от най-важните процедури в една страна, като даде образец, че в Европейски Съюз публичните поръчки са за над 2 трилиона евро годишно, което е 27% от Брутният вътрешен продукт на Съюза.
По думите му тези промени могат да станат единствено след сериозна промяна в правосъдната система. “Някои каузи тук се проточват с години, толкоз дълго, че самото обвиняване не помни защо са”. Гайслер и даде образци с това по какъв начин може да се понижи корупцията в системата: “ Адекватно възнаграждение , това е първо. Така ще се изключат благоприятни условия за корупция. Второ - в Германия, да вземем за пример, на хора, забъркани с корупция, им се лишава правото на пенсия и така нататък "
Председателят на фондацията приключи с думите, че корупцията не може да се изкорени за 1 денонощие, като на някои страни това лишава десетилетие или даже столетие.
Председателят на ДБГ Димитър Делчев също разяснява законопроектите на ръководещите и левицата. Според него и в двата има три слаби места - не се подсигурява самостоятелност на органа, няма ограничения за непрекъснат надзор и не е ясно какъв вид сигнали ще се преглеждат.
По думите му е нужно представители на най-малко две от управляващите да избират управлението на антикорупционния орган.
Мирослава Петрова , представител на Антикорупционния фонд, също остро разкритикува законопроектите и съобщи, че корупцията у нас убива от околната среда до капиталовия климат.

Изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов съобщи от своя страна, че за българите корупцията и политиката са синоними, като хората към този момент не вършат никаква разлика сред двете.
" Те не вършат разлика сред корупция и политика. Кой да назначава управлението на този орган? Президентът? Защото президентът го мислят като нещо надпартийно. Президентът е нов и неотразим. Те не ни споделят, че схващат тематиката, а - " сложете го ей там, да не е при тези, старите ", добави той.
Според него българите желаят бързи резултати, бърз правосъден развой и наказани огромни риби. По думите му тези и още доста тематики, свързани със правосъдната система, Висш съдебен съвет, са пренебрегнати от медиите.
Той на няколко пъти предложи на " тези сили, които назоваваме новаторски ", да следват девиза " Съединението прави силата ", с цел да може още веднъж да излезе на сцената.
" Медийният пейзаж ги неглижира сега, отсъствието от Народното събрание ги маргинализира ", сподели Симеонов.
Бившият към този момент водач ДБГ Меглена Кунева също тематиката, като съобщи, че би трябвало да има разширяваща се сериозна маса, с цел да може реформаторското мислене да върви напред.
След полемиката ръководителят на ДБГ Димитър Делчев връчи на Торстен Гайслер затворен плик с имената на бъдещите членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота, с цел да стане ясно дали изборът, който ще бъде изработен през идната седмица, е предупреден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР