Дейността на Инспекцията по труда продължава с работата по решаване

...
Дейността на Инспекцията по труда продължава с работата по решаване
Коментари Харесай

Вижте за какви нарушения следи Инспекцията по труда във Врачанско

Дейността на Инспекцията по труда продължава с работата по решение на получените сигнали от работещите. Извършват се инспекции и за надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения, свързани с ограничението на разпространяването на ковид COVID-19, оповестяват от инспекцията във Враца.
ДИТ Враца припомня на земеделските стопани, че до 31 октомври 2020 година те имат опция да подписват трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа /по член 114а от Кодекса на труда/ за повече от един ден, за 6 часа, с изключение на за 4 и 8 часа, и без да се заплащат авансово осигурителни вноски. До 31 октомври земеделските стопани могат също да наемат, още веднъж за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, и трайно безработни лица с право на обществени помощи по силата на трети тип контракт – до 120 дни. Двата нови типа контракти могат да се употребяват и от тютюнопроизводителите, с изключение на от земеделските стопани, произвеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Наетите на който и да е от трите типа контракти резервират правото си на обществено подкрепяне. Помощник-инспектори, назначени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, могат да показват на земеделските стопани функционалностите на системата, посредством която образците на всички типове контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да се дават онлайн. Проектът е финансиран по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
По отношение активизиране строително-монтажните работи, които са с висок риск от трудов травматизъм, ДИТ Враца обръща внимание, че има създаден специфичен интерактивен инструмент за онлайн оценка на риска в строителството, който работодателите могат да употребяват освен с цел да оценят рисковете по работните места и да подхващат ограничения за минимизирането им, само че и за образования и инструктажи на работещите. Инструментът е един от 40-те, които са създадени за разнообразни стопански действия по план „ Превенция за сигурност и здраве при работа “. Функционалностите на инструментите за онлайн оценка на риска могат да бъдат показани на работодателите от помощник-инспектори, назначени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “. Преведен и приспособен на български език е и онлайн инструмент за оценка на риска от разпространяване на КОВИД-19, който е създаден от Европейската организация за сигурност и здраве при работа.
Контролът по отношение на полагането на труд без трудови контракти, както и инспекциите на компаниите, които са евентуални извършители на нормите, свързани със заплащането на труда на работещите, остават приоритет в активността на дирекцията и през идващия месец. Дирекция „ Инспекция по труда “ Враца обръща внимание, че служащите и чиновниците не следва да разписват документи, с чието наличие не са съгласни. Работодателят няма право да позволява служащи и чиновници до работните им места без регистриран в Национална агенция за приходите писмен трудов контракт. Ако работодателят желае да ревизира в работна среда качествата на служащия и служителя, той може да се възползва от опцията за подписване на трудов контракт със период на изпитване. В периода на изпитване договорът може да бъде преустановен когато и да е без предупреждение и без дължими компенсации, с изключение на за необработен полагаем заплатен годишен отпуск. Следва да се има поради, че, с предоставените им от закона пълномощия, инспекторите по труда не биха могли да защитят правата на служащи, които са полагали труд без писмени трудови контракти.
През летния сезон работодателите наемат и малолетни служащи и чиновници, за които нормално това е първа работа. По този мотив ДИТ Враца припомня, че малолетните също не могат да бъдат наемани без подписан писмен контракт, като за сключването му се изисква авансово позволение от Инспекцията по труда. Наемане на малолетни без авансово позволение е квалифицирано като закононарушение, заради което при определяне на такова нарушаване се уведомява прокуратурата. Ако напълнолетните са наемат за образование, в Кодекса на труда са регламентирани контракти за ученичество и за стажуване. Непълнолетните работят на понижен работен ден от 7 часа, за което би трябвало да получат най-малко минималната работна заплата. Полагането на ексклузивен и нощен труд за тях е неразрешено.
ИА ГИТ провежда за България Европейската акция за заявен труд, в границите на която е основана специфична фейсбук страница „ Всички права непокътнати “ https://www.facebook.com/BG4FairWork/ На страницата се разгласява информация за правата на работещите, както и на работодателите, които работят на ярко. В страницата е оповестена и информация за два европейски състезанието – за работодатели и работещи, в които те могат да вземат участие, като споделят изгодите, които са получили от заявения труд. Осигурени са три предметни награди за всяка от категориите за сумата до 50 евро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР