Дейността на дистрибуторите е законна. Проблемът е, че е неморална

...
Дейността на дистрибуторите е законна. Проблемът е, че е неморална
Коментари Харесай

Николай Костов: 12 вида инсулини са много дефицитни

„ Дейността на дистрибуторите е законна. Проблемът е, че е неморална и лишава доста хора от лекуване. Дистрибуторът може да изнася медикаменти, единствено когато е възобновен българският пазар, а в тази ситуация не е. “ Това сподели пред bTV ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов във връзка изказването на зам.-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов, че  във връзка с дефицита на лекарства.

„ Много съществено липсват седем инсулина. Тези инсулини не можем да ги заредим в аптеките и не можем да ги отпуснем, само че също така има още най-малко пет, които са доста дефицитни. Разликата при тях е, че има най-малко някои дребни доставки, понякога, по две-три опаковки, подават са за ден-два, след това отново изчезват. „ Тресиба “ е подобен случай. Общо 12 инсулина са доста, доста дефицитни “, уточни Николай Костов.

Спорен него за хората е доста мъчно, тъй като единствено няколко дни, в случай че не употребяват инсулин, ще получат хипогликемична рецесия и това може да е съдбовно. „ Разменят си инсулини в обществените мрежи, защото за всеки болен са нужни друго количество медикамент. Употребата зависи и от храненето. Някои са принудени да се хранят по-малко, с цел да им стигне количеството инсулин “, сподели Костов.

Според него проблемите са два – паралелният експорт и индустриалните проблеми. „ В единия случай се изнасят истински, биологични, скъпо струващи медикаменти, които нямат сурогат. В другата група са главно генерични медикаменти, които са елементарно заменими. Основният проблем за мен е износът и очевидно до този извод са стигнали и от Министерството, защото законопроектът, който беше показан, е ориентиран тъкмо натам “, сподели Николай Костов.

Той заяви, че у нас липсват изцяло 392 медикаменти. „ Те попадат в най-различни фармакологични групи. Необходими са строги правила във връзка с износа “, приключи Костов. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР