Дейностите струват над 143 млн. лв. 17 виадукта на автомагистралите

...
Дейностите струват над 143 млн. лв. 17 виадукта на автомагистралите
Коментари Харесай

Ремонтират 17 виадукта на магистралите Хемус и Тракия

Дейностите костват над 143 млн. лева

17 виадукта на автомагистралите " Хемус " и " Тракия " се ремонтират през тази и идната година със средства от бюджета. Инвестицията е за над 143 млн. лева Съоръженията не са обновявани от построяването им преди повече от 30 години. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при инспекцията на заключителния стадий от ремонта на виадукта при тунел " Витиня " на Автомагистрала " Хемус " в посока София. Аварийният ремонт на оборудването се наложи поради извънредно тежкото му положение, сподели ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Светослав Глосов. Той подсети, че през предходната година беше ремонтирано оборудването в посока Варна. Ако времето не се утежни внезапно, се чака ремонтът да приключи до края на седмицата. Утре, по график, стартира монтажът на мантинели и и полагането на шумяща маркировка.
Министърът подсети, че виадуктът при 33-ти км на Автомагистрала " Хемус " е строен преди повече от 30 години и съвсем всички уреди, които са с подобен дълъг интервал на употреба, имат потребност от главен ремонт. Направено е приоритизиране съгласно положението, в което се намират. Преди всичко се търси сигурност за пътуващите.
Продължават ремонтите на останалите уреди по Автомагистрала " Хемус ". За някои от тях остава единствено монтажът на ограничаващи системи и ще бъдат пуснати в придвижване. За други има частични ограничавания. Трети ще бъдат пуснати за придвижване през зимния интервал, само че ремонтът им ще продължи през пролетта, сподели още инж. Глосов и като образец даде виадукт " Коренишки дол ". В момента се ремонтират устоите на оборудването, които са над 90 м високи. Стремежът на АПИ е ремонтът на тези уреди по Автомагистрала " Хемус " да приключи през идната година.
През 2019-а ще продължи ремонтът на тръбата за София на тунел " Витиня ", който има градивни недостатъци, проявени при употребата му. Другият рисков миг в този сектор е анкерната стена над остарелия път. Това ще бъде най-затрудненият сектор за придвижване следващата година, само че би трябвало да се грижим за сигурността, сподели инж. Глосов. Тунелът ще бъде наведен във типа, в който е тръбата в посока Варна – безусловно модерна, отговаряща на европейските условия. През идната седмица конструкторите ще вземат решение дали е допустимо краткотрайно да се пусне придвижването през тунела до началото на ремонтните действия.
Предстои рехабилитация и на тръбата за София на тунел " Ечемишка ", само че тя е в по-добро положение. Затова там ремонтът ще бъде по-лек. Ще бъдат инсталирани системи за обявяване, вентилация, пожарогасене.
" Правим всичко допустимо, с цел да осигурим сигурността на оборудванията, макар, че ни укоряваха, че не вършим нищо по тях. Виждате – работи се интензивно ", сподели ръководителят на УС на АПИ.
Общо 17 уреди по автомагистралите " Хемус " и " Тракия " се ремонтират с над 143 млн.лв. от държавния бюджет. В средата на ноември завърши ремонтът на фугите на мостовото оборудване при 9-ти км на Автомагистрала " Хемус ", в региона на с. Яна. В финален стадий са възстановителните действия по долното строене на 6 виадукта на Автомагистрала " Хемус " - при 33-ти км (съоръжението при тунел " Витиня " в посока София), при 36-ти километър (виадукт " Коренишки дол " ), на три по-малки виадукта при 37-ми км и при 51-ви км (виадукт " Разлив " ). Предвижда се строителните действия на тях да завършат доникъде на декември. През идната година ще продължи ремонтът на оборудването при 19-ти км (виадукт " Потоп " ).
На Автомагистрала " Хемус " на територията на област Шумен бяха актуализирани две уреди - жп надлез при 364-ти км и надлез над пътя Каспичан - Енево.
На " Тракия " се ремонтират 7 виадукта - при 13-ти км, при 15-ти км, при 17-ти и 18-ти километър (в региона на село Крушовица), 20-ти км, 37-ми и 38-ми км (в региона на Ихтиман). Работата на оборудванията при 37-ми 38-ми километър приключва до края на годината, а на останалите ще продължи и през идната. Приключи обновяването и на моста над река Елшишка при 89-ти км. Ремонтирани бяха също пътен възел " Мухово " при 46-ти км и надлезът при 112-ти км край Цалапица.
Мостовите уреди по автомагистралите " Тракия " и " Хемус " се обновяват въз основа на график откакто са обследвани и приоритизирани в реда, по който би трябвало да бъдат ремонтирани, според от положението им. Строителните действия по оборудванията ще продължат най-малко още година и половина. Те са наложителни и не търпят отсрочване, тъй като подсигуряват сигурността и сигурността ни като водачи и пасажери.
Тази година със средства от бюджета на АПИ се ремонтира и виадукт " Звездица " при 2-ри километър на Автомагистрала " Черно море ", в региона на Варна. Инвестицията е за близо 3 млн. лева Съоръжението, което е над река " Звездишка ", е с дължина 400 метра. Очаква се при положително време строителните действия да завършат до края на годината.
Близо 700 хиляди лева са вложени в ремонта на моста над река Ботуня край село Краводер на път I-1 Монтана - Враца. Съоръжението е издигнато преди повече от 35 години - през 1981 година, и до момента не беше главно ремонтирано. Мостът е с нова пътна плоча, фуги, асфалтова настилка, ограничаващи системи, тротоарни блокове, парапети и т. н.
Над 1 млн. лева са вложени в построяването на нов мост над р. Чинар дере при 19-км на път III-5802 Тополово - Поройна в област Пловдив, а над 266 хиляди лева са вложени в ремонта на две мостови уреди на път II-99 Бургас - Царево, при 20-ти и 43-ти километър.
Със средства от Оперативна програма " Региони в напредък " като част от правите, които се рехабилитират по програмата, се построява нов мост над река Искър на третокласния път ІІI-306 Червен бряг - Чомаковци. Съоръжението е с дължина близо 10 метра. Предвижда се нов мост да бъде издигнат и над река Мелнишка при 11-ти км на път ІІІ-109. В момента се организира тръжната процедура за избор на реализатор на плана по Оперативна програма “Регионално развитие”.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР