Дейностите по реставрация на бронзовите фигури и барелефи от Паметника

...
Дейностите по реставрация на бронзовите фигури и барелефи от Паметника
Коментари Харесай

Областната управа опровергава БСП: Съветът за изобразителни изкуства няма отношение към МОЧА

Дейностите по реституция на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на руската войска не подлежат на координиране със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата. Това излиза наяве от протокола от извършено съвещание на съвета от 15 декември, оповестяват от Областната администрация на София.

В документа се показва, че предлагането за техническия ремонт на бронзовите фигури и барелефи от монумента не е в компетенциите на СЕСИИ.

От регионалната администрация означават, че според Закона за културното завещание Министерството на културата съгласува само капиталовите планове за създаване и слагане на монументи , както и тяхното пренасяне или унищожаване. Дейностите по ремонт на фигурите от паметника обаче не попадат в нито една от трите изброени в закона процедури, а са част от развой на реституция.
 Кметът на Димитровград не желае МОЧА в града
Кметът на Димитровград не желае МОЧА в града

Иво Димов не желае монумент на разединението да дойде в град, който е знак на обединяването

Подчертава се, че протоколът от съвещанието на СЕСИИ удостоверява и мнението на началника на отдел " Правно обслужване " в регионалната администрация, който е участвал на съвещанието. В него се показва, че Констативният протокол на Групово дело " Инспекторат за запазване на културното завещание " се базира точно на неосъществена процедура пред СЕСИИ, а ръководителят на експертния съвет е дал отговор, че дейностите по ремонт за реституция на МОЧА не подлежат на разглеждане от СЕСИИ.

Въз основа на протокола от извършеното съвещание на СЕСИИ и писмото на министъра Областната администрация на София смята, че събитията, свързани със законовите условия, са изяснени и няма съображение за спекулации, свързани със прекъсване на демонтажните действия.

Припомняме, преди дни стартира демонтирането на паметника , който и ориста му разделя както политически партии, по този начин и жители.

е открило, че Паметникът на Съветската войска е рисков за жителите . Монументът е нацепен по цялата дължина. Скулпторът Марин Марков , изготвил мнението, изясни че при монтажа на паметника е налят бетон в основата и краката на фигурите, което по натурален метод ги унищожава - от влага и леда през зимата.
 Събарянето на МОЧА е нелегално, безапелационна е Илияна Йотова
Събарянето на МОЧА е нелегално, безапелационна е Илияна Йотова

Прави се опит да се гилотинира личната ни историческа памет

Няколко пъти Столичният общински съвет е дал своя вот решение за премахването на МОЧА, само че решенията , Областната администрация и Министерски съвет. от предходния локален парламент, който макар този път се реши в интерес на премахването, очевидно под натиска на публичните настроения, . От там по отношение на собствеността и надлежно на регионалния шеф.

Съдбата на Паметника на руската войска от десетилетия , като има и образуван.

В годините обратно Паметникът на руската войска не един път е ставал с изложение на политически и идеологически възгледи. Много от тези акции повече усмихваха софиянци с модерността и актуалността си. Имаше обаче и случаи на.
 Българска социалистическа партия: Министерството на културата е забранило демонтажа на МОЧА още на 14-ти декември
Българска социалистическа партия: Министерството на културата е забранило демонтажа на МОЧА още на 14-ти декември

Според Иван Таков това значи, че още в четвъртък е трябвало да бъдат прекъснати всички дейности
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР