Дейности по подобряване на енергийната ефективност на сградите на VI

...
Дейности по подобряване на енергийната ефективност на сградите на VI
Коментари Харесай

Община Перник спечели нов проект

Дейности по възстановяване на енергийната успеваемост на постройките на VI СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и Детска градина №15 „ Райна Княгиня “ ще бъдат осъществени откакто Община Перник завоюва план на стойност 2 303 103 лева, финансиран по Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство със страни донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Основната цел на плановото предложение направено от администрацията е трансформацията им в здания с близо до нулево ползване и обезпечаване на най-малко 55% от силата за отопление, изстудяване, вентилация, топла вода за битови потребности и осветяване от слънчеви панели и термопомпи, усъвършенствана енергийната успеваемост посредством саниране, както и нараснал експертен потенциал в региона на енергийният мениджмънт. Целта, която е сложена посредством плана също е да бъдат реализирани условия на постройките за клас на енергопотребление А+, тя е в сходство с основната цел на Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност.
В рамките на плана е очакван и продан на опит и познания с сътрудник от страна-донор. Проектът ще се извършва в партньорство с организация от Норвегия – IDN Research, разполагаща с нужния опит в региона на ръководството на енергийната успеваемост.

Подобряването на енергийната успеваемост на сградния бранш е един от главните фокуси на показаната през 2019 година от Европейска комисия Зелена договорка за Европа и има основна роля за осъществяване на задачата за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година Основен съставен елемент към постигането й е възстановяване енергийна успеваемост на сградния фонд и повишение каузи сила от възобновими енергийни източници (ВЕИ).

През миналата седмица кметът на Община Перник Станислав Владимиров подписа и контракт с Министерство на околната среда и водите за пилотно инсталиране на система за произвеждане на водородно-кислородна примес към отоплителната система на няколко общински здания. Очакваният резултат е спестовност на гориво с до 50% и понижаване на нездравословните излъчвания, а планът ще се извършва взаимно с Община Бобов дол.

В същото време продължава и работата по санирането на постройката на ОУ „ Св. Иван Рилски “ и ПМГ „ Христо Смирненски “ и филиала на Детска градина №9 „ Калина Малина “ в кв. Проучване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР