Деян Дънешки: Исканията на гладуващата Златка Младенова от пощите отдавна

...
Деян Дънешки: Исканията на гладуващата Златка Младенова от пощите отдавна
Коментари Харесай

Деян Дънешки: Исканията на гладуващата Златка Младенова от пощите отдавна са изпълнени

Деян Дънешки: Исканията на гладуващата Златка Младенова от пощите от дълго време са изпълнени
Исканията на гладуващата Златка Младенова, която работи в Български пощи са изпълнени. Това сподели пред БГНЕС основният изпълнителен шеф на предприятието Деян Дънешки. Той разяснява и изнесената информация, че гладната стачка в сдружението се разраства.

„ Непрекъснато се приказва, че стачката се разраства, а постоянно начело стои първият и единствен човек. Аз не съм виждал повече от един недохранен. На срещата с омбудсмана Мая Манолова видях пет души, само че те не се обявиха като гладуващи. Неясни са сигналите от сътрудниците, които гладуват, тъй като Златка Младенова първо сподели,че ще гладуват щафетно-едните до обяд, другите следобяд, на конференция сподели, че имало още 12-13 индивида, само че не знаела кои са те, тъй като те гладували скрито, тъй като, в случай че се разкрият съм щял да ги малтретирам “, съобщи Дънешки.

Той беше безапелационен, че против нито един чиновник в предприятието не се водят репресивни ограничения и дефинира изказванията против него, че е измамник и манипулатор като погрешни и опит за операция на публичното мнение. Директорът на пощите акцентира, че той персонално знае единствено за един недохранен и това е Златка Младенова и акцентира, че ръководителят й на място се преценява с обстоятелството, че Младенова не се храни по свое предпочитание на работното място и не я товари с повече работа от нормалното. Дънешки добави, че в сортировъчния център, в който работи служителката няма по какъв начин да има по-специално връзки към някого, тъй като там работят повече от 300 души и работата им се следи от камери за видеонаблюдение. За него остава необяснимо за какво откакто са изпълнени настояванията на Младенова, тя продължава да гладува.

„ От 31 юли претекст за гладуването няма,тъй като мотивът за гладуването й беше неплатени ваучери, които бяха платени и неплатени класове, които също платихме. Те бяха забавени по справедливи аргументи – обработват се заплати на 10 000 чиновници “, съобщи Дънешки.

Той сподели, че забавянето на изплащането на средствата не е вследствие на това, че служителката членува в Националния профсъюз „ Защита “. Дънешки акцентира, че с цел да се употребяват от привилегии чиновниците заплащат годишна такса за присъединение към Колективния трудов контракт, който им дава редица прерогативи като по-дълга отпуска, ваучери към 50 лева, 50 лева за клас, по-високи компенсации при овакантяване, редуциране и пенсиониране, само че Младенова е декларирала, че няма да заплаща таксата от 75 лева, само че все пак желае да се употребява от тези богатства.

„ Ако четирите синдиката се съгласят да се дават тези привилегии без да се заплаща такса, аз съм склонен и незабавно ще подпиша нов групов трудов контракт “, беше безапелационен изпълнителният шеф.

Той добави още, че не приема упреците, че битовите условия в „ Български пощи “ са неприятни и от 10 години не са подменяни униформите на чиновниците.

„ Условията не са неприятни, изискванията са съобразени с опциите на сдружението и са съобразени със Закона за сигурност на труда. Действително работни дрехи не са купувани скоро, сдружението не е имало опция. Това не е наложителен признак, който би трябвало да осигурим, само че все пак ние вършим старания да ги предоставим на чиновниците ни. В момента сме оповестили две публични поръчки. Едната е за персонални защитни средства, другата е за работно облекло “, акцентира Дънешки.

Директорът разяснява, че като държавно дружество те се преценяват с процедури, които лишават време и даде като образец, че предходната година също са били оповестили социална поръчка за работно облекло, на която се е явил един претендент, който обаче е отговарял на условията. Дънешки даде обещание до края на годината чиновниците да имат нови униформи.

„ Готов съм да си подам и оставката стига да има резултат от нея. Но все още, тя не корелира с техните претенции, защото те желаят гаранции от премиера Борисов, желаят да се усили заплатите с избрани проценти. За да се случи това те би трябвало да бъдат изкарани авансово. При последните 4 покачвания на минималната заплата сдружението е дало 20 млн. лева в допълнение. Най-ниската заплата е скочила с 55%. Догодина се чака ново покачване на минималната работна заплата “, сподели шефът.

Той посочи, че за нежеланото положение на пощите, които предходната година бележат загуба от 4 млн. лв. се дължи на обстоятелството, че страната изплаща обезщетенията за свършената работа от тях с две години закъснение, а пощите вършат разноски всекидневно. Дънешки акцентира, че ще упорства това да се промени и средствата да им се изплащат предплатено въз основата на резултатите от миналата година. По негови калкулации страната им дължи към 40 млн. лв.. Дънешки добави, че през първото полугодие на тази година приходите на компанията са с растеж от близо 4 млн. лева спрямо предходната година и акцентира,че близо две трети от този растеж се дължи на главната активност – Универсалната пощенска услуга. Според него непрестанните старания за поддържане на един и същи ритъм за повишаване на приходите и понижаване на разноските, финансовият резултат бележи усъвършенстване. Загубата на сдружението е с 30% по-малко от плануванаъа, и с 1% по-малко спрямо предходната година, регистрира шефът.

Стана ясно още, че на 10 август в 13 ч. Деян Дънешки ще организира среща със синдикатите и омбудсмана Мая Манолова, на която се чака да се реализира съглашение за отпадане на присъединителната такса към Колективния трудов контракт. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР