DevReach е добре познато събитие за софтуерните инженери. Кои са

...
DevReach е добре познато събитие за софтуерните инженери. Кои са
Коментари Харесай

Тод Англин: София има страхотна общност от софтуерни разработчици


DevReach е добре познато събитие за софтуерните инженери. Кои са горещите тематики на конференцията в София тази година?

Тод Англин: Вълнуваме се, че DevReach се завръща в София и сме удовлетворени от метода, по който локалните бизнес и ИТ общности посрещнаха събитието. Всички билети са към този момент разпродадени, а ни остава още месец до DevReach. Тази година има доста вълнуващи нови технологии и трендове, които стимулират софтуерните разработчици да не престават да учат. Ще загатна няколко: от машинно образование към безсървърна разработка до непрекъснато еволюиращите платформи за основаване на уеб и мобилни приложения. Тази година ще предложим три паралелни посоки, в които ще засегнем огромна част от тези горещи тематики. Освен тях сме подготвили и съществени, „ фундаментални “ сесии, които ще оказват помощ на разработчиците да подобрят уменията си в.NET, JavaScript и създаването на мобилни приложения. Лектори на сесиите ще бъдат международно приети експерти, измежду които Кристиан Хайлман от Microsoft и именитият Питър – Пол Кох (или PPK, както е прочут на уеб разработчиците по света). Това е неповторима опция за ИТ общността в София да се запознае с някои от най-големите имена в региона на създаването на програмен продукт и да придобие потребни на практика познания.
Профил  Тод Англин Тод Англин е основен евангелист и вицепрезидент „ Връзки с разработчици “ в Progress. На тази позиция той сплотява общностите от разработчици към основните технологии на Progress като NativeScript. Той e създател и постоянно преподавател на значими интернационалните събития. На българската ИТ промишленост е прочут с присъединяване си в конференцията ISTA през 2016 година, както и от предходните издания на DevReach.

Какви са световните трендове в ИТ, които въздействат на създаването на програмен продукт, основаването (може би) и доближаването на платформите за уеб, десктоп и мобилни приложения?

Тод Англин: Днес повече от всеки път фирмите осъзнават, че софтуерът основава конкурентно преимущество. Вече не е въпрос дали компанията би трябвало да има десктоп, уеб или мобилни приложения. Отговорът и на трите постоянно е „ да “. Разбира се, в това време и огромните, и дребните организации са изправени пред предизвикването по какъв начин най-добре и дейно да дават програмен продукт, който би трябвало да работи на доста и разнообразни платформи (като iOS, Android, Windows) и е предопределен за доста разнообразни устройства (телефони, таблети, монитори, часовници, телевизори). Дните, когато създавахме „ елементарен “ програмен продукт, който може да работи на Windows PC, са към този момент минало.

В същото време наклонността на прекосяване от писане на програмен продукт, който работи на местни сървъри, към основан на облачни технологии също е в разгара си. И тук разработчиците би трябвало да намерят нови способи да основават, дебъгват и осъществяват приложения за облачните платформи Azure, AWS или Гугъл Cloud, без да жертват продуктивността, с която са привикнали при обичайна сървърна разработка.

Съвременните екипи за разработка на програмен продукт имат потребност от принадлежности, техники и практики, които им оказват помощ да „ извадят “ тази трудност както от потребителската част, по този начин и от облака, тъй че да могат да се концентрират върху използването на тези нови благоприятни условия за основаване на преимущества за техните неповторими бизнес процеси.

Кои са трите съществени съвета, които бихте дали на младите софтуерни разработчици, и какви са рисковете пред опитните софтуерни експерти?

Тод Англин: Технологиите и инструментите в създаването на програмен продукт се развиват непрекъснато. В нашата промишленост смяната е константа. Към софтуерните разработчици – млади или опитни, моите препоръки са едни и същи:
Никога не спирайте да учите. Винаги бъдете подготвени да търсите способи да разширите уменията си и да тествате нови технологии, които ви изваждат от зоната на комфорт. „ Горещото нещо “ на днешния ден ще бъде „ наследството " на утрешния, тъй че в никакъв случай не бъдете удовлетворени от или доста отдадени единствено на една-единствена технология. Не се опасявайте да се фокусирате. Напълно „ ОК “ е да изберете една сфера от софтуерното инженерство – front-end, back-end, данни, IoT. Не е нужно всеки разработчик да бъде осведомен с всички съществени платформи (full stack) - някои от най-хубавите, най-търсени разработчици са безкомпромисно фокусирани върху стеснен брой експертни сфери. Винаги се опитвайте да бъдете измежду най-хубавите в границите на своята зона на фокус. Станете „ про “. Опознайте своята сфера от всички ъгли. Овладейте основите. Технологиите идват и си отиват, само че солидните базови умения остават през цялата кариера. Да посвещаваш време на усъвършенстване на умения като комуникативност, адаптивност, работа в екип и логическо решение на проблеми е също толкоз значимо – в случай че не и повече – колкото и усвояването на идната нова гореща наклонност в технологиите, с цел да напредваш кариерно.

Автоматизацията на всичко, изкуственият разсъдък и роботите провокират мощен медиен интерес. Какво е тяхното въздействие върху създаването на програмен продукт?

Тод Англин: Ако не друго, то трендове като изкуствения разсъдък, машинното образование и роботиката не престават да основават повече благоприятни условия за софтуерните разработчици. Много от тези технологии в действителност са налични от много време, само че използването им изискваше скъпи центрове за данни и високо профилирано познание. Възходът на наличните скалируеми облачни технологии и новото потомство от принадлежности най-сетне приближиха тези технологии до всички софтуерни разработчици. Едва в този момент започваме да виждаме какво могат да реализират разработчиците, когато основават програмен продукт с мисъл за съществуването преди всичко на когнитивни благоприятни условия. През идващите от 3 до 5 години, през които положителните практики и характерни принадлежности за промишлеността ще не престават да се развиват, чакам всяко софтуерно решение да има до някаква степен когнитивни благоприятни условия, което ще отключи напълно нови категории приложения.

Защо Progress избра София за DevReach тази година и какъв брой значим е локалният развоен център за компанията?

Тод Англин: Ясно е, че София постоянно е била домът на DevReach. София има страхотна общественост от софтуерни разработчици и компании, които я вършат съвършена локация за подобен вид конференция. Вълнуваме се, че имаме опцията да доведем в града някои от най-хубавите лектори в света и софтуерни разработчици от цяла Източна Европа. София, също по този начин, е доста значимо място за Progress, където е нашият огромен екип, който работи по водещите в международен мащаб принадлежности за потребителски интерфейс Progress Telerik UI, новаторски планове с отворен код като NativeScript и мощни приложения като Progress Sitefinity. DevReach е съвършен образец за нашата ангажираност с ИТ общността и желанието ни да създадем София ужасно място, където да бъдеш програмен продукт разработчик.

Въпросите зададе Владимир Владков
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР