Девня и испанският град Фрага започват преговори за побратимяване. Това

...
Девня и испанският град Фрага започват преговори за побратимяване. Това
Коментари Харесай

Девня се побратимява с испанския град Фрага

Девня и испанският град Фрага стартират договаряния за побратимяване. Това разгласи от профила си във " Facebook "  кметът Свилен Шитов, който гостува на фолклорния добруджански събор " Мило ми е, мамо, драго ми е, баща ".



Събитието се организира през миналия уикенд в град Лейда, самостоятелна област Каталуния, и събра на едно място над 450 българи от диаспорите ни в Испания, Англия, Германия и Кипър, а по този начин също и сформира от Добруджа и Девня в  лицето на Търговска колегия " Емоция " при Народно читалище " Отец Паисий - 1928 ".

Организатор на събора бе Асоциация " Балкански ритми - Темпо ", зад която стоят българи в градовете Лейда и Фрага. 



В поста си в обществената мрежа кметът Свилен Шитов изрича специфични благодарности за поканата на уважавания девненски хореограф Мирослав Демиров, който от известно време е бежанец в Испания.  " Усещането беше неповторимо и не може да се опише с думи. То може единствено да се изживее! ", разяснява градоуправникът.  



По време на визитата си в Испания Шитов и кметовете на Добрич и Силистра са осъществили контакти с представители на управата на провинция Лейда, със заместник-кмета на град Лейда господин Джоан Лопес, чийто екип оказва помощ доста на българската диаспора там, и с Рикардо Кабос – заместник-кмет на град Фрага, провинция Уеска, самостоятелна област Арагон. 



" След като показах Община Девня, с господин Кабос стигнахме до извода, че можем да си бъдем взаимно потребни, по тази причина започваме да водим договаряния за побратимяване на двата града, които са близки по величина и брой на популацията. Девня може да почерпи богат опит от Фрага в бранш " Земеделие ", а Фрага има интерес към тежката индустрия и ние можем да бъдем доста потребни в това отношение ", акцентира кметът.  



" Освен че в Испания завързах нови познанства, там срещнах другари като Стела Николова от квартал " Повеляново ", чиято щерка от два месеца е във футболния тим на Фрага. 



Пожелах на Дидка триумфи в спорта, а на сънародниците ни, с които се срещнах в двата града, смъквам шапка за българщината, която ме трогна до сълзи.  Благодаря и на сътрудниците от Лейда и Фрага за гостоприемството! ", приключва постът на Свилен Шитов.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР