Деветото издание на "Опера в Летния театър 2018" заради Международния

...
Деветото издание на "Опера в Летния театър 2018" заради Международния
Коментари Харесай

Опера в Летния театър събира меломани във Варна

Деветото издание на "Опера в Летния спектакъл 2018 " поради Международния балетен конкурс през юли ще се организира в две акции - преди и след състезанието. Независимо от това събитието резервира одобрените към този момент жанрови модули - опера, оперета, мюзикъл, балет и оперна церемония, заяви на конференция Даниела Димова, шеф на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна.
Сред 13-те събития (20 юни - 23 август) оперните министър председатели са три - "Пепеляшка " във връзка 150-годишнината от кончината на Росини (4 юли), "Летящият холандец " от Вагнер (12 юли) и за пръв път в 71-годишната история на Варненската опера - "Джоконда " от Понкиели (7 август) с Димитринка Райчева в основната роля, осведоми Виолета Тончева. Премиерните мюзикъли са два - "Да пееш под дъжда " по музика на Н. Браун и А. Фрийд (20 юни и 17 август), премиера за България, и "Зоро " по музика на "Джипси кингс " и Й. Камерън (28 юни и 21 август). Шест от представленията на "Опера в Летния спектакъл " влизат и в програмата на ММФ "Варненско лято ", измежду тях "Летящият холандец " и "Пепеляшка " са резултат от партньорството сред оперните театри във Варна, Белград и Истанбул.
В духа на традицията лятната сцена ще срещне публиката с български оперни гласове с интернационална кариера. Тази година това са варненците Валентина Куцарова, която ще извърши ролята на Пепеляшка, Милен Божков, който ще чуем като Марио Каварадоси в "Тоска " (7 юли) и Иван Момиров, който ще бъде Алфред Жермон в "Травиата " (20 август).
Както постоянно, ще гостуват и именити задгранични артисти, измежду които Росиниевият тенор Пабло Камесеийе като Дон Рамиро в "Пепеляшка ", примите Саня Анастасия като Кармен (2 юли), Драгана Радакович като Тоска (7 юли) и една от звездите на Метрополитън опера Фабио Армилиато, който ще извърши няколко от коронните си арии в заключителната Оперна церемония (23 август).
Популярната версия на "Царицата на чардаша " от Калман (14 август) на фамозния Видин Даскалов, възобновена от не по-малко известния Александър Мутафчийски, също варненец, безусловно ще събере фенове на оперетата, показва Виолета Тончева. А за феновете на балетното изкуство е очакван спектакълът на "Лебедово езеро " от Чайковски (9 август), хореографска редакция по Петипа и Иванов на Сергей Бобров, с съветски балетни звезди и балетната натрупа на Варненската опера, под диригентството на варненеца Мартин Георгиев, който се изявява в Ковънт Гардън. На диригентския пулт в "Опера в Летния спектакъл " ще забележим още Борислав Иванов, Страцимир Павлов, Иван Кожухаров, Ерих Биндер от Виенската Щастопера, Паоло Олми - артистичен шеф на ММФ в Равена, Италия, Григор Паликаров, Цветан Крумов.
След Даниела Димова диригентът Страцимир Павлов и режисьорите Борис Панкин и Петко Бонев показаха своите постановки на мюзикълите "Да пееш под дъжда " и "Зоро ". Борис Панкин откри хубави думи за певческото и артистичното майсторство на Сребрина Соколова (Лина Ламонт), назова Нейчо Петров-Реджи (Кармайкъл - преподавател по дикция на Дон Локууд) "истинско изобретение за мюзикъла ". Петко Бонев се спря върху сериозната музикално-театрална драматургия в британската версия на "Зоро ", която служи за основа на варненската режисура. Той благодари особено на своя постановъчен екип - костюмографката Ася Стоименова, авторката на 3D-мапинга Полина Герасимова и хореографката Станислава Томова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР