Деветнадесет групи от цялата страна, наброяващи повече от 800 души,

...
Деветнадесет групи от цялата страна, наброяващи повече от 800 души,
Коментари Харесай

Стара Загора събира кукери за 21-ви път

Деветнадесет групи от цялата страна, наброяващи повече от 800 души, ще се включат на 9 март, събота, в XXI фестивал на маскарадните игри в Стара Загора. Според учен Крум Георгиев, главен уредник и ръководител на Обществото за фолклор, в тазгодишното издание ще се включат шест детски кукерски групи . Три от тях са старозагорски - обичайните участници са групите на детските градини „ Светлина “, „ Загоре “ и „ Българче “. Останалите три детски групи са детско-юношески състав от Хисаря и два от ямболското село Веселиново.
За кукерския фестивал ще дойдат групи от единадесет области на страната. Най-многобройната групата от 76 души е от пазарджишкото село Оборище. Типични за родните си места традиции ще показват групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.
И тази година сборният пункт е пред правосъдната палата, а дефилето на участниците ще се организира по античната улица. В рамките на мероприятието ще има и улица на занаятите, която ще е ситуирана на западния тротоар на бул. “Руски” до парк “Пети октомври”.
В квартал „ Железник “ от 16 часа стартира фолклорният празник „ Да прогоним злото дружно “, на който ще бъде показан характерният за Старозагорския край бит Джамал (Камила), с игри и митични танци ще гостуват кукерите от Шаново и ще има концерт на общинския фолклорен отбор „ Загоре “.
Организатори на фестивала на маскарадните игри Обществото за фолклор, община Стара Загора, Регионалният исторически музей, Центърът за поддръжка за личностно развиване, Младежкият общински съвет и Народно читалище „ Николай Лилиев - 2005 “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР