Деветият международен кино-литературен фестивал Синелибри продължава традицията на обичаните от

...
Деветият международен кино-литературен фестивал Синелибри продължава традицията на обичаните от
Коментари Харесай

Синелибри 2023: Галавечери на културите

Деветият интернационален кино-литературен фестивал Синелибри продължава традицията на обичаните от публиката галавечери на културите, които се чакат с неспокойствие и от представителите на съответните общности у нас. Тазгодишната стратегия планува 13 галасъбития с публични министър председатели на книги и филми от Финландия, Чехия, Франция, Италия, Ирландия, Испания, Португалия, Полша, Румъния, Дания, Израел, Унгария и Япония, подкрепени от съответните посолства и културни институти!

Още на 11 октомври от 19:00 ч. в РЦСИ „ Топлоцентрала “ ще се състои галавечер на Финландия с премиера на кино лентата „ Четирима непораснали възрастни “ на номинираната за „ Оскар “ режисьорка Селма Вилхунен. Прожекцията ще бъде съпроводена с любопитна полемика на тематика „ Модерните лица на любовта “. „ Четирима непораснали възрастни “ е трагична история за двойка на междинна възраст, която изпада в рецесия след невярност на един от сътрудниците и взема решение да се впусне в полиамория. Събитието планува видеоразговор онлайн с европейската кино и театрална звезда Алма Пьойсти, удостоена с премия за ролята си във кино лентата от фестивала в Гьотеборг. На 11 октомври има още едно галасъбитие: в Чешкия център в столицата ще се състои специфична прожекция на биографичната драма „ Алма и Оскар “ на режисьора Дитер Бернер. Филм за една изпепеляваща пристрастеност и за неведомата мощ на изкуството, възкресяващ бурната връзка сред грандамата на виенското общество Алма Малер и величавия художник експресионист Оскар Кокошка. Прожекцията ще бъде съпроводена с къса презентация на доцент доктор Бойка Доневска, която ще ни придвижи в креативната галактика на Кокошка и неговата муза.

В рамките на идната галавечер на Португалия на 12 октомври от 19:00 ч. в кино „ Одеон “ ще бъде излъчена премиерно биографичната драма „ Бели сенки “ на реж. Фернандо Вендрел. Събитието планува четене в оригинал и на български език на текстове от Жозе Кардозо Пиреш в границите на специфична поетично-музикална вечер, въодушевена от кино лентата. Галасъбитието на Ирландия слага на фокус анимационната фамилна драма „ Момичето хрътка “ на режисьора Енцо Д‘Ало. Копродукция на седем страни, „ Момичето хрътка “ е затрогваща и човеколюбива история, справедливо номинирана за „ Кристална мечка “ 2023 от кинофестивала Берлинале. Премиерата ще бъде съпроводена с диалог, който ще поведе феновете по магичния път на анимационното изкуство и изразяването на страсти посредством анимация.

Празничната вечер на италианската просвета планува премиера на документалния филм „ Умберто Еко: Библиотеката на света “ и полемика върху творчеството на бележития италиански ерудит, мъдрец, културолог, есеист и белетрист с присъединяване на доцент доктор Дария Карапеткова и проф. доктор Даниел Вълчев. Събитието ще се организира на 16 октомври от 19:00 ч. в РЦСИ „ Топлоцентрала “. По същото време, на 16 октомври в кино „ Одеон “, стартира премиерата на документалния филм „ Между революциите “ в границите на празничната вечер на Румъния. Филмът споделя историята на едно здраво другарство, белязано от политическите разтърсвания в Иран и Румъния. Събитието планува лъчение на извънредно изявление с режисьора Влад Петри, чийто филм беше почетен с Награда FIPRESCI в секция „ Форум “ от кинофестивала Берлинале.

На 18 октомври, в границите на френската галавечер, публиката ще се срещне онлайн с френската режисьорка Леа Тодоров, която е част от почетното жури на Синелибри 2023. Леа ще показа прочувствения кино театър „ България в мен “ с текстове, архиви и видеоклипове, отдадени на татко й – непрежалимия мъдрец и литературовед, езиковед, семиотик, критик и културолог от български генезис Цветан Тодоров, и неговата амбивалентна връзка с родната му страна. Срещата ще се състои от 19:00 ч. във Френския институт в България. Традиционната галавечер на Испания ще се състои на 19 октомври от 19:00 ч. в кино „ Люмиер “ и ще предложи на публиката премиера на комедията „ Истории, които не са за описване “ на режисьора Сеск Гай. Актьорът Иван Бърнев ще опише за присъединяване си в хитовата театрална режисура „ Съседите от горната страна “ по едноименната пиеса на Гай, чиято кино версия феновете на фестивала към този момент познават. Самият Сеск Гай ще поздрави публиката във видеовръзка онлайн, а специфичен посетител на вечерта ще бъде нашумялата испанска актриса Карла Нието, член на журито в състезанието за пълнометражен игрален филм. Събитието се провежда по отношение на Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. Също на 19 октомври, от 19:00 ч. в кино „ Одеон “, ще се състои галавечер на Полша с премиера на историческата драма „ Филип “, основана по претекстове от биографичната книга на полския публицист Леополд Тирманд. Събитието се реализира с поддръжката на Посолството на Република Полша и Полския институт в София, със специфичното присъединяване на Организация на евреите в България „ Шалом “, и планува полемика с присъединяване на Антони Георгиев, културен публицист и издател на списание VAGABOND.

В съдействие с Посолството на Япония в София ще проведем галавечер на японската просвета на 24 октомври в кино „ Люмиер “, в границите на която ще бъде показана мистериозната драма „ Човек “ на режисьора Кей Ишикава. Прожекцията на кино лентата, почетен с осем награди на Японската академия, ще бъде съпроводена с полемика и ревю на кукли от японския спектакъл Senju Puppet Company. Почитателите на датското кино не трябва да пропущат галапремиерата на психическата драма „ Копенхаген не съществува “, която ще се състои на 25 октомври в кино „ Люмиер “. В съпътстващата полемика ще се включи Христо Христозов, ще бъде излъчен видеоразговор с режисьора на кино лентата Мартин Скоуберг. На същата дата, 25 октомври, в Дома на киното ще се организира галавечер на Израел, чийто акцент ще бъдат творчеството и личността на огромния израелски публицист Амос Оз. Събитието включа извънредна прожекция на биографичната драма „ История за обич и мрак “, режисьорски дебют на Натали Портман. Пет години след гибелта на Оз и четиринадесет години след единственото му посещение в България ще си напомним креативните му завещания в диалог с писателя Георги Тенев. Галасъбитието на Унгария е на 26 октомври в кино „ Одеон “ и ще изненада прелестно публиката с възхитителната комедия „ Здравей, мой живот “. Премиерата на кино лентата ще бъде последвана от диалог с артиста Александър Алексиев за тънкостите в пресъздаването на хумористични персонажи на огромния екран.

Тази есен ще отбележим и 100-годишнината от рождението на огромния италиански стилист и аристократ на духа Итало Калвино. В последните десетилетия на ХХ век той придобива международна популярност както с художествената си литература, по този начин и с истинската си есеистика и публицистика; през 80-те години е най-превежданият актуален италиански публицист и постоянно е апетитен като любимец за Нобелова премия за литература. Събитието на 15 октомври Casa Libri включва показване на творчеството му и на новото българско издание на пробния шедьовър „ Ако пасажер в зимна нощ “; гръмък сценичен пърформанс на Валерия Вълчева, основан по претекстове от книгата „ Паломар “; четене на авторски текстове и полемика с присъединяване на Сава Славчев, преводач на превъзходния алманах с разкази „ Трудни любови “. Синелибри отбелязва „ 100 години Итало Калвино “ в съдействие с Италианския културен институт в София.

Билетите за всички прожекции и галасъбития от програмата на Синелибри 2023 в столицата са към този момент в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073. Предстои да обявим спомагателни акценти в паралелната стратегия на фестивала и детските събития, както и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2023 ще се организира в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община, ИА „ Национален кино център ", Национален фонд „ Култура ", Община Пловдив, Фонд „ Култура " на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „ Захарий Княжески ", Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

Програмата се осъществя с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и голям брой съидейници, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air. Предстои да бъдат оповестени просветителните събития и заглавията отвън конкурсната стратегия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР