Деветият АСТ Фестивал за свободен театър започва днес и ще

...
Деветият АСТ Фестивал за свободен театър започва днес и ще
Коментари Харесай

Деветият фестивал за свободен театър - богата програма, но и диалог за бъдещето

Деветият АСТ Фестивал за свободен спектакъл стартира през днешния ден и ще продължи до 23 октомври. Той ще показа на публиката селекция от най-хубавото от самостоятелната сцена в България. Мотото му тази година е " Все по-топло ". То е обвързвано както с развиването на театралния език на артистите, опитващи се да доближават до все-повече аудитория, само че е и мигане към продължаващата работа по плана за бъдещия център за модерно изкуство в София " Топлоцентрала ", чиито градеж се чака да стартира при започване на идната година.

Пред " Дневник " артистичният шеф на фестивала Веселин Димов описа, че по традиция и тази година в програмата влизат 8 български и 4 задгранични постановки. Предстоят и три уъркшопа и прожекции на филми. Международните посетители ще бъдат към 40. Отсега той акцентира, че идната година, когато фестивалът навършва 10 години, програмата ще бъде доста амбициозна.

 Веселин Димов
© Велко Ангелов

Веселин Димов

Тази вечер фестивалът ще бъде открит с BURN – интернационален уебсайт спесифик театър на холандския
колектив United Cowboys с присъединяване на български и холандски артисти. Между 19.00 и 23.00 часа Къща-музей " Андрей Николов " към Националната Галерия ще бъде самобитна артистична екосистема, населявана от реализатори, музиканти и танцьори. Публиката ще може да се движи в пространството, да влиза и излиза и да изживее спектакъла по собствен метод. Зрителите ще могат да видят и представления на немско дуо Markus & Markus, на Театър Баест от Копенхаген и на французите Vigroux / D’Haseller.

На тематиката за домашното принуждение и толерирането на сексизма в патриархалното общество е отдаден авторският пърформанс " Синята брада - брак без приказка " на режисьора Василена Радева. Съвременният движенчески спектакъл и танц е показан от три постановки - " Сияние " на танцова компания " Дюн " и немския звуков актьор Абел Корнински, " Hating machine " на хореографката Марион Дърова и SIX LOVE SONGS " на Жана Пенчева.

Два дебюта са залегнали в програмата на фестивала - " Цикадите " на Александра Петрова по пиесата на Мирослав Христов и " Животът е сън " на Дина Маркова.


© Асоциация за свободен спектакъл

" SIX LOVE SONGS "

В разгара на работата по " Топлоцентрала " и започващия фестивал обаче Веселин Димов разяснява пред " Дневник ", че в България дефицитът на пространства за самостоятелни постановки става все по-голям. " Като образец за това мога да посоча несигурното бъдеше на " Червената къща ". Това пространство изигра доста значима роля за развиването на самостоятелния спектакъл ", сподели той. Като различен проблем той посочи, че новите зали, които се появяват, най-често не са устойчиви.

Според него " Топлоцентрала " е един добър образец за развиване - чака се центърът да отвори порти през 2021 година Той ще разполага с огромна зала с 250 седалки и една с 80 седалки. Освен това ще предлага и две студиа от по 40 кв. м., които ще могат да бъдат обединявани и бар със сцена. " Топлоцентрала " ще има и амфитеатрално пространство, както и едно за образни изкуства. " Въпреки това е невероятно цялата самостоятелна сцена да разчита на " Топлоцентрала ". Да кажем, липсват зали, в които да се работи с задгранична и с млада публики ", споделя Димов.

Пред " Дневник " той съобщи и че сега самостоятелният спектакъл не съществува на равни начала с държавните и общинските театри, тъй като за продадените билети за самостоятелни постановки театралните фирмите не получават държавна дотация.

" Според мен би трябвало различните пространства да могат освен да аплайват за средства, само че и сами да субсидират продукции ", съобщи той. Като образец Димов уточни финансирането в Германия, където театрите могат да аплайват за средства на ниво квартал, град, община, област и страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР