Деветимата моряци от Вера Су са добре и са настанени

...
Деветимата моряци от Вера Су са добре и са настанени
Коментари Харесай

Евакуираните моряци от Вера Су са добре, утре ще ги разпитват |

Деветимата моряци от " Вера Су " са добре и са настанени в общински хотел в Каварна, заяви кметът на града Дора Балтаджиева за Българска телеграфна агенция.

Тя добави, че моряците са минали здравен надзор и са във очевидно положително положение, само че няма да бъдат сложени под карантина, защото са били изолирани на кораба дълго време и не е имало хора със признаци на вирусна зараза. 

По думите на Балтаджиева са взели директно присъединяване министърът на превоза и известията Христо Алексиев, вицеадмирал Румен Николов, шеф на Главна дирекция „ Аварийно-спасителна активност ” и локални пожарникари.

Операцията по извеждането на моряците от Вера Су стартира този следобяд и продължи към час. Последен плавателния съд напусна капитанът.

От транспортното министерство оповестиха, че на борда се качва български капитан с екипаж, с цел да овладее обстановката. Това е било разпоредено от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев след оповестената по-рано през днешния ден евакуация на екипажа от страна на кораба.

Алексиев уточни, че заради неналичието на екипаж няма да е допустимо да се извършат каквито и да е дейности по разтоварване и евакуиране на кораба, само че също така той става ничия територия и по този начин " с качването на български екипаж съдът става наша благосъстоятелност ". Алексиев заяви, че началникът на „ Морска администрация “, който е капитан далечно корабоплаване, евентуално ще поеме кораба дружно с екип експерти.

Не по този начин оптимистично обаче е надъхан юристът по морско право Христо Алексиев, който съобщи по bTV, че това, че екипажът, който ще се качи е български, не значи, че и корабът ще стане български.

" Г-н министърът не е спечелил нов транспортен съд за България, а един огромен проблем. Международното право не може да бъде обвързвано с този случай на повреда, защото се отнася за зарязан съд в намерено море при напълно други условия. В случая екипажът е слязъл от кораба поради заплахата да погине. Явно е, че настъпилото неспокойствие и неприятното време, мощния вятър дават основателна причина да бъде непокътнат човешкия живот и моряците да слязат от борда. Това събитие не може да бъде причина корабът да стане български ", безапелационен бе специалистът.

От отрасловото министерство оповестиха, че неналичието на екипаж сега не е проблем, защото плавателният съд е укрепен, а министър Алексиев означи, че грешките от българска страна в целия сюжет са най-малко две – неналичието на каквато и да е реакция след 4-часовата липса на връзка с кораба преди засядането му и неудачния избор на технология за разтоварването му по-късно. „ През 2020 година беше нарязан неповторимият избавителен транспортен съд „ Перун “, означи Алексиев.

Днес е 17-ия ден откогато товарният транспортен съд Вера Су заседна край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски байрак, а на борда му има деветима моряци - жители на Азербайджан и Турция.

Очаква се на следващия ден те да бъдат разпитани в Окръжния съд в Добрич.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР