Девети май – Ден на Победата и Ден на Европа.

...
Девети май – Ден на Победата и Ден на Европа.
Коментари Харесай

Радев: Двата празника не бива да ни противопоставят, а да ни обединяват

Девети май – Ден на Победата и Ден на Европа. Двата празника не трябва да ни опълчват, а да ни сплотяват. Изисква го почитта към милионите жертви и решителното отменяне на всевъзможни форми на исторически ревизионизъм. Така президентът Румен Радев поздрави почитателите си в обществената мрежа Фейсбук за 9 май.

"Без успеха над кафявата чума, обединена Европа щеше да остане неосъществен идеал. В битката с хитлеризма, паралелно с милионите руски жители и воини от Англия, Съединени американски щати, Франция и другите страни от Антихитлеристката коалиция, по бойните полета поставиха костите си и хиляди българи. Днес почитаме и тяхната памет. Обединена Европа не е стопански план, а хуманистичен блян и антифашизмът е вграден в нейния ценностен пиедестал ", уточни президентът.

По-рано знамето на Европейския съюз беше издигнато на тържествена гала пред постройката на президентската институция.

Държавният глава одобри строя на почетния часовой и поздрави гвардейците по случай Деня на Европа. Знамето на Европейски Съюз беше издигнато под звуците на европейския химн, след което прозвуча и химнът на България в осъществяване на Гвардейския внушителен духов оркестър.

Сред присъствалите на церемонията бяха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, министър Лиляна Павлова, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, ръководителят на Представителството на Европейска комисия в България Огнян Златев, кметът на София Йорданка Фандъкова, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, народни представители, жители.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР