Девет водещи български висши учебни заведения приеха на церемония в

...
Девет водещи български висши учебни заведения приеха на церемония в
Коментари Харесай

9 университета у нас приеха в МВнР работното определение за антисемитизъм

Девет водещи български висши образователни заведения одобриха на гала в Министерството на външните работи работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).

С работното определение за антисемитизъм, съгласно Екатерина Захариева, висшите образователни заведения получават и " още един инструмент, с който да подсигуряват, че младото потомство, което няма персонална връзка с Втората международна война и Холокоста, ще има нужните познания за ефикасна битка с нетолерантността и дискриминирането ".

Заместник-министърът на външните работи и Национален координатор за битката с антисемитизма Георг Георгиев акцентира, че разпростирането на дефиницията за антисемитизъм и нейното познаване от младото потомство би трябвало да бъде съществена задача.

" Уверявам ви, че това показва България в една извънредно добра светлина, работи за нейния интернационален имидж и ни слага високо в публичното внимание на нашите задгранични сътрудници ", сподели Георг Георгиев. Той изрази вяра, че образецът на висшите учебни заведения да одобряват определението за антисемитизъм ще бъде последван и от гимназии, и от начални учебни заведения.

На събитието в Министерство на външните работи участваха ректорите на 9-те университета - СУ " Св. Климент Охридски ", Университет за национално и международно стопанство, Нов български университет, Университет по библиотекознание и осведомителни технологии, Великотърновски университет " Св. Св. Кирил и Методий ", Югозападен университет " Неофит Рилски " - гр. Благоевград, Пловдивски университет " Паисий Хилендарски ", Национална спортна академия - гр. София, Медицинския университет София, както и ръководителят на Организацията на евреите в България " Шалом " доцент Александър Оскар и ръководителят на българския офис на Американския еврейски конгрес Виктор Меламед.

България е член на МАВХ от 2018 година, а одобри работното определение за антисемитизъм през октомври 2017 година - пета страна членка на Европейски Съюз подхванала тази стъпка. До момента работното определение за антисемитизъм е признато и се употребява от 29 страни, както и от редица организации, измежду които Европейската комисия и Европейския парламент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР