Смъртоносен пожар избухна във ваканционни къщи в Източна Франция

...
Девет тела бяха открити и двама души бяха в неизвестност
Коментари Харесай

Девет тела бяха открити и двама души бяха в неизвестност в сряда, след като пожар във Франция разкъса ваканционна квартира за група възрастни с умствени увреждания, инцидент, който президентът нарече "трагедия".

Пожарът в дървената резиденция в източния град Wintzenheim избухна дълбоко през нощта, като хората на горния етаж не успяха да реагират достатъчно бързо, за да спасят живота си.

Генералният секретар на префектура Haut-Rhin в източната Франция, Кристоф Маро, каза, че има „малко съмнение“, че изчезналите са били в горящата сграда и не са успели да избягат.

Пожарът, който избухна в разгара на летния ваканционен сезон в страната, е най-смъртоносният в Франция след пожара в бар в северния град Руан през 2016 г. уби 14 души.

„Намерихме девет тела и все още търсим две“, каза Филип Хаувилер, който ръководи операцията по издирването на пожарната. AFP.

С продължаващите сложни усилия за търсене, той добави: „Трудността е в достъпа до засегнатите нива, тъй като има много развалини, много срутени части и стабилността на пода е много несигурна.“< p>Местната противопожарна служба каза на AFP, че властите са били предупредени за пожара във Wintzenheim, точно извън град Колмар в източния регион Елзас, около 6:30 сутринта (0430 GMT).

„Пожарът беше бързо овладян въпреки интензивността на пламъците“, се казва в изявление на префектурата на региона Haut-Rhin.

Той каза, че седемнадесет души са били безопасно евакуирани, като един човек е хоспитализиран, а друг е лекуван за шок.

Онези, които останаха в центъра, бяха част от група възрастни с обучителни затруднения, някои от които бяха дошли в живописния и хълмист район от близкия град Нанси за ваканцията.

„Във Wintzenheim, пламъците опустошиха квартира, в която бяха настанени хора с увреждания и техните придружители. Пред лицето на тази трагедия мислите ми са към жертвите, към ранените и към техните близки", написа френският президент Еманюел Макрон в Twitter, който се преименуван като X.

„Малко съмнение“

Маро потвърди, че общо 28 души са били вътре по това време, като 11 първоначално бяха съобщени като неизвестни.

„За съжаление, няма малко съмнение : всички тези хора присъстваха в квартирата и не можаха да излязат", каза той пред репортери.

Хората на приземния етаж успяха бързо да напуснат помещенията, но не и тези на горния етаж, каза той.

Изчезналите и потвърдени Сред загиналите са 10 души с леки обучителни затруднения и един надзирател, каза той.

Маро каза, че няма индикация за причината за пожара и добави, че ще започне разследване от регионалните прокурори.

Заместник-кметът Даниел Лерой каза, че жителите, когато избухна пожарът, бяха "изненадани в дълбок сън, всички спяха".

Къщата за гости "работи от няколко години без проблеми", добави той.

Традиционната полу-дървена сграда, построена в стила на региона Елзас, според пожарникарите е пострадал сериозно от пожара.

В средата на сутринта пожарникарите заливаха мястото на бедствието с помощта на противопожарни маркучи, каза фотограф на AFP.< p>Други пожарникари разчистваха останките от мястото на бедствието, докато димът все още се издигаше.

Премиерът Елизабет Борн каза на X, че ще се отправи към мястото след „ужасния“ пожар.

„Първите ми мисли са с жертвите и техните близки. Приветствам мобилизацията на пожарникарите“, добави тя.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР